Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Escalatie Syrië; Taiwan en het Een-Chinabeleid

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

'Saoedi-Arabië houdt Iraanse militairen gevangen'

vanaf 00:00:46

De verhoudingen tussen Iran en Saoedi-Arabië staan op zijn scherpst. Terwijl de relatie op een dieptepunt is, beweren de Saoedi's op dit moment drie Iraanse militairen vast te houden. Zij zijn eind vorige week opgepakt toen ze in een bootje in Saoedi's gebied voeren, dichtbij een olieveld. Vanuit Teheran New York Times correspondent Thomas Erdbrink.

Nieuwe escalatie Syrië

vanaf 00:06:44

Foto: EPA/HO HANDOUT De militaire ontwikkelingen in Syrië verharden in razendsnel tempo. Rusland dreigt nu gevechtsvliegtuigen van de coalitie neer te halen, nadat de VS dit weekend voor het eerst een Syrisch gevechtsvliegtuig neerschoten. Tegelijkertijd mengt ook Iran zich verder in de oorlog. Dit weekend heeft de Iraanse Revolutionaire Garde voor het eerst middellangeafstandsraketten naar Syrië afgevuurd. Hoe groot is het risico op verdere escalatie, bijvoorbeeld tussen de VS en Rusland, en hoe kan dat worden voorkomen? Daarover generaal-majoor b.d. Frank van Kappen.

Taiwan en het Een-Chinabeleid

vanaf 00:16:21

Foto: AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUAVoor China is het beleid, dat er maar 1China is en dat Taiwan dus ondeelbaar is van het vasteland, heel belangrijk. Zo belangrijk dat China landen flink paait om dat Een-Chinabeleid officieel te erkennen, zoals Panama onlangs nog deed. Maar hoe denken ze in Taiwan eigenlijk zélf over dat omstreden Chinese beleid,dat hun land in de greep van Beijing houdt? Correspondent Eefje Rammeloo peilt de stemming op het eiland.

advertentie