Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Anti-terrorisme troepen in Afrika - Kapotgeschoten steden

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column Theo Para over strafeis tegen Bouterse

vanaf 00:00:51

In Suriname heeft het Openbaar Ministerie 20 jaar cel geëist tegen president Desi Bouterse. De voormalige legerleider wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de executie van vijftien tegenstanders van zijn toenmalige regime in 1982, bekend als de Decembermoorden. Surinaamse schrijver Theo Para was bevriend met Bram Behr, één van de slachtoffers. Hij draagt een column voor. Foto: ANP / Pieter Van Maele

Reactie woordvoerder Bouterse

vanaf 00:05:26

De woordvoerder van Desi Bouterse spreekt in zijn eerste reactie op de strafeis over een 'tegenactie' van de Surinaamse regering. Correspondent Pieter Van Maele over de reactie in Paramaribo.

De kracht van de puinhoop

vanaf 00:09:12

Dagelijks komen ze voorbij: beelden van kapot geschoten steden in Syrië, Libië of Irak. Wat maakt foto’s daarvan zo indringend? En wat doen de overlevenden met hun verminkte stad? Schrijver en directeur van boekhandel Atheneum, Maarten Asscher, is gefascineerd door ruïnes en de kracht die volgens hem schuilt in puinhopen. Hij hield daar onlangs de Kousbroeklezing over. Een reportage van verslaggever Edwin Koopman over de onverwachte kant van destructie. (Foto: AFP PHOTO / JOSEPH EID)

Sahel verenigt zich tegen terrorisme

vanaf 00:17:10

Afrika is binnenkort een nieuwe krijgsmacht rijker: de G5-Sahel,een samenwerkingsverband tussen de vijf landen Mauritanië, Mali, Burkina Faso, Niger en Tsjaad. Deze troepenmacht gaat vanaf dit najaar terreur in de regio bestrijden, zo is de bedoeling. Het VN-mandaat waar de initiatiefnemers op hoopten zit er niet in, maar de VN-veiligheidsraad zegt het initiatief wel te 'verwelkomen'... Aanstaande zondag komen de G5-Sahel landen hierover bijeen voor een speciale top in de Malinese hoofdstad Bamako. Jaïr van der Lijn (Clingendael en SIPRI) over nut, noodzaak en effectiviteit van dit nieuwe militaire initiatief. (Foto: AFP PHOTO / Florian PLAUCHEUR)

advertentie