Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Megasteden onder druk; Geobureau: de toekomst van de soennieten

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nog hevige gevechten in Mosul

vanaf 00:00:53

Luchtbombardementen, mortiergranaatinslagen en sluipschutters in het Iraakse West-Mosul. Officieel is IS hier verslagen, althans dat zei de Iraakse premier al-Abadi tijdens overwinningsfestiviteiten begin deze week in deze stad. Maar de berichten over hevige gevechten blijven binnenkomen. Hans - Jaap Melissen doet verslag vanuit Mosul.

Geobureau: de toekomst van de soennieten

vanaf 00:08:29

Nu stad op stad, en dorp op dorp heroverd wordt op Islamitische Staat,komen veel soennitische gebieden in Syrië en Irak weer onder gezag van decentrale regering. Maar een deel van het succes van Islamitische Staat lagjuist in de steun die ze kregen van veel soennieten, uit jarenlange frustratie en diepe onvrede over het bestuur. Of de regeringsleiders in Damascus en Bagdad iets hebben geleerd van dat verleden is nog maar de vraag. Is er inde nabije toekomst wel vrede mogelijk als er voor de soennieten geen aanvaardbare politieke oplossing komt? In ons Geobureau te gast: politicoloog Mariwan Kanie (UvA) en Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks, verbonden aan Instituut Clingendael.

Megasteden onder druk

vanaf 00:19:51

In 2050 woont driekwart van alle mensen in de grote steden. Maar door klimaatverandering, vervuiling en explosieve bevolkingsgroei staat het leven inde megastad staat onder druk. In Bureau Buitenland deze week een drieluik gemaakt door Lorenzo Fränkel. Over drie wereldsteden en de grote uitdagingen van de 21e eeuw. Vandaag deel 1: New York en de zeespiegelstijging.

advertentie