Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bosnië wil ons niet meer - Exclusief interview oppositieleider Venezuela

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Vluchtelingen betalen oversteek met nier

vanaf 00:01:14

Er zijn veel morele vragen te stellen bij het Europese anti-immigratiebeleid rond de Middellandse Zee, blijkt uit de aflevering van Zembla die straks wordt uitgezonden op NPO2,. Maar het grootste vraagteken is wel de 'mensenhandel met het oogmerk van orgaanverwijdering', zoals het officieel heet. Simpel gezegd: vluchtelingen in Egypte die hun nier verkopen om de overtocht per boot naar Europa te financieren Egyptische artsen schakelen op verzoek van bijvoorbeeld rijke Arabische klanten uit de Golf orgaanhandelaren in.Correspondent Ruth Vandewalle licht toe.

Reportage Bosnië en de EU, deel 1

vanaf 00:06:31

Juncker beloofde het vandaag nog bij zijn rede over de Staat van de Europese Unie: "De Balkan verdient het perspectief op toetreding". Maar wordt die belofte wel waargemaakt? ‘Pappen en nathouden’ – dat lijkt meerde richtlijn voor Europese ambtenaren, gestationeerd op de Balkan. Onder jongeren in landen als Bosnië groeit de woede over, zoals zij het zien, de valse belofte van de EU. Voor een reportage-tweeluik ging Europa-correspondent Tijn Sadée verhaal halen in Bosnië én in Brussel. Vanavond het eerste deel vanuit de Bosnische hoofdstad Sarajevo.

Oppositieleider Venezuela Henrique Capriles

vanaf 00:17:55

Afgelopen zomer stond Venezuela op zijn kop. Honderdduizenden mensen gingen de straat op tegen president Nicolás Maduro. Die trok eind juli alle macht naar zich toe met een grondwetgevende vergadering, en zit nu steviger in het zadel dan ooit. Wat is er sindsdien gebeurd met de protesten? Waar is de oppositie gebleven? Verslaggever Edwin Koopman vroeg het de bekendste politieke vijand van Maduro: oppositieleider en voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles.

advertentie