Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Spezialsendung aus Stuttgart - Deel II; De Koerdische droom

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Mysterieuze ontvoeringen in Turkije

vanaf 00:00:50

In Turkije verdwijnen critici regelmatig achter slot en grendel, nieuw zijn de mysterieuze ontvoeringen. Mensenrechtenactivisten trekken aan de bel, want van de ene op de andere dag, los van elkaar, verdwijnen Turkse burgers. Allen vermoedelijke aanhangers van de verboden Gülen-beweging: de organisatie die volgens president Erdogan achter de mislukte coup zit. En tot nu toe ontbreekt elke spoor van deze mannen. Vanuit Istanbul NRC- Turkije-correspondent Toon Beemsterboer.

Spezialsendung aus Stuttgart - Deel II

vanaf 00:06:12

Stuttgart is een echte migrantenstad. Maar liefst veertig procent van de inwoners komt zelf of heeft ouders die uit het buitenland komen. Het zijn vooral arbeidsmigranten die in de industrie of in de wetenschap banen vinden. Het merendeel van die migranten komt uit Europa en steeds meer van hen laten zich tot Duitser nationaliseren. Verslaggever Rik Delhaas bezoekt het jaarlijkse 'inburgeringsfeest' in het gemeentehuis.

De Koerdische droom

vanaf 00:13:58

De internationale gemeenschap reageert met afkeur op het Iraaks-Koerdische referendum dat aanstaande maandag wordt georganiseerd. De druk neemt toe op de regering van de Koerdische Autonome Regio om het referendum uit te stellen. Voor een alternatief is het te laat, zegt regiopresident Massoud Barzani. Turkije noemt het een ‘historische vergissing’, Irak noemt het referendum ongrondwettelijk en ook langdurige bondgenoot de VS laat Barzani in de steek. Wat kan Barzani dan nog doen om de droom van een onafhankelijk land voor miljoenen Koerdenwaar te maken? In de studio Joost Hiltermann,Midden-Oostendeskundige bij de gerenommeerde denktank International Crisis Group.

advertentie