Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Afscheiden van Catalonië; Timmersmans over de toekomst van Europa

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Eerste Saudische vrouw op hoge regeringsprost

vanaf 00:05:30

Een dag nadat de Saoedische koning bekend maakte dat vrouwen in de toekomst in het conservatief- islamitische koninkrijk auto mogen gaan rijden, benoemt de regering nu voor een vrouw op een hoge bestuurlijke post. Arabist Leo Kwarten over deze opmerkelijke verandering van koers.

Timmersmans over de toekomst van Europa

vanaf 00:09:48

Europa staat op een kruispunt: meer of minder Europa is devraag die verschillende lidstaten moeten beantwoorden. Lang werd gehoopt dat bondskanselier Angela Merkel samen met haar Franse ambtgenoot Emmanuel Macron gezamenlijk het voortouw zouden nemen. Maar met de recente Duitse verkiezingsuitslagen ligt het allemaal iets gecompliceerder. De grote vraag is nu hoe de Europese Commissie met deze nieuwe situatie om zal gaan. Verslaggever Rik Delhaas vraagt het aan Eurocommissaris Frans Timmermans.

Afscheiden van Catalonië

vanaf 00:20:53

Het bestuur van de Spaanse deelregio Catalonië wil dat de Catalanen zondag stemmen over onafhankelijkheid van Spanje. Ondanks een verbod van het Spaanse hooggerechtshof zetten de separatisten hun plannen tot nu toe door. In het dorpje Batea, aan de westgrens van Catalonië, vinden de inwoners die onafhankelijkheidsdrang maar niks. Ze willen hun eigen referendum om zich op hun buurt weer af te scheiden van Catalonië. Correspondent Jessica van Spengen reisde naar het dorp dat grenst aan buurregio Aragón.

advertentie