Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Harde botsing Amerika en Turkije; Reportage: De arme buitenwijken van Palermo; Catalonië: de dag voor

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Uitroepen onafhankelijkheid Catalonië nabij

vanaf 00:00:53

De Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont is klaar om morgen de onafhankelijkheid uit te roepen. Hij wil ondanks de massale protesten van voorstanders van de Spaanse eenheid de procedure toch doorzetten. Maar durven ze het in Barcelona echt aan om de Catalaanse onafhankelijk uit te roepen? Daarover correspondent Jessica van Spengen. (EPA/Andreu Dalmau)

Reportage: extreme armoede in Palermo

vanaf 00:06:58

De armoede is in Italië de laatste jaren sterk gestegen: 1 op de 3 Italiaanse kinderen riskeert nu vanwege armoede op te groeien in een situatie van sociale uitsluiting. Vier en een half procent van de Italiaanse bevolking leeft in absolute armoede, en de overgrote meerderheid daarvan woont in het zuiden van het land. Daar is, vooral in de buitenwijken van de grote steden, het leven voor veel Italianen zwaar. Correspondent Angelo van Schaik neemt een kijkje bij een gezin in een buitenwijk van Palermo, de hoofdstad van Sicilië.

Harde botsing tussen Amerika en Turkije

vanaf 00:16:00

Het knettert tussen de Verenigde Staten en Turkije, nadat vorige week in Istanbul een Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat is gearresteerd. De man wordt ervan beschuldigd banden te hebben met de Turkse geestelijke Gülen, die Turkije ziet als het brein achter de mislukte couppoging. In een reactie op de arrestatie weigert Amerika voorlopig nog visa te verlenen aan de Turken, waarop Turkije nu dezelfde maatregel toepast. Zie daar, de visumrel is geboren. En dan is er ook nog Syrië. Ook daar staan de landen tegenover elkaar. Turkije is begonnen met een nieuw offensief naar Idlib, waardoor er een grotere escalatie dreigt met de Syrische koerden in het gebied, die weer gesteund worden door de VS. Lily Sprangers van het Turkije-instituut schuift vanavond aan. (AFP PHOTO / OZAN KOSE)

advertentie