Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Anti-EU premier aan het roer in Tsjechië; Slapen bij wildvreemden; Kindersterfte in Afrika

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Anti-EU premier aan het roer in Tsjechië

vanaf 00:01:24

De Tsjechische Donald Trump heeft de verkiezingen gewonnen. Met ruim 30 procent van de getelde stemmen mag de omstreden miljardair Andrej Babiš een nieuwe regering gaan vormen. Met zijn anti-EU-houding én rechtse migratie-opvattingen wordt gevreesd dat Tsjechië verder wegdrijft van Brussel. En dus meer aansluiting zoekt bij eurosceptische landen zoals Hongarije. Volkskrant-correspondent Jenne Jan Holtland is net terug uit Tsjechië. (Foto: EPA/FILIP SINGER)

Slapen bij wildvreemden

vanaf 00:08:37

Aan onbekenden in een wildvreemd land vragen of je bij hen mag overnachten. Dat deed fotografe Bieke Depoorter voor haar boek 'As it may be' in Egypte. In het fotomuseum in Den Haag zijn vanaf dit weekend de foto’s te zien die zij maakte van haar Egyptische gastgezinnen, vlak voor het slapen gaan en 's ochtends bij het wakker worden. Collega Rik Delhaas sprak Depoorter bij haar foto’s in Den Haag. (Foto: Bieke Depoorter / Magnum)

Kindersterfte in Afrika en de rol van dure vaccins

vanaf 00:16:56

Goed nieuws: wereldwijd daalt de kindersterfte. Alleen India, Pakistan en een aantal landen in Afrika vormen hierop een uitzondering in negatieve zin. Zo sterven er daar nog heel veel kinderen tussen de 0 en 5jaar aan goed te bestrijden ziektes als longontsteking. Toegang tot betaalbare vaccins is een oplossing, maar de farmaceutische industrie bemoeilijkt dat door patenten. In de studio daarover te gast Katrien Coppens van Artsen zonder Grenzen. (Foto: AFP PHOTO / ALBERT GONZALES FARRAN)