Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Kritische cartoonist Equatoriaal-Guinea opgepakt; Saudi-Arabië wil van extremisme af; Vluchtelingencrisis Manus

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Vluchtelingencrisis Manus

vanaf 00:03:18

Zo’n zeshonderd vluchtelingen weigeren het Australische detentiecentrum op Manus te verlaten.Op het eiland dat bij Papoea-Nieuw-Guinea hoort, werden bootvluchtelingen geplaatst die naar Australië willen. Dat land wil hen niet toelaten. Het Hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea bepaalde dat het centrum ongrondwettelijk is, maar de vluchtelingen weigeren te vertrekken ondanks de erbarmelijke omstandigheden.De Iraanse vluchteling Behrouz Boochani doet zijn verhaal vanuit het kamp.

Kritische cartoonist Equatoriaal-Guinea opgepakt

vanaf 00:08:35

Poepend en masturberend zette hij dictator Teodoro Obiang van Equatoriaal-Guinea te kijk op zijn spotprenten. Maar toen cartoonist Ramón Esono Ebalé naar zijn landterugkeerde voor een nieuw paspoort nam de Afrikaanse dictator wraak. Sindsdien voert Anita Brus (promovendus in Leiden en afgestudeerd in Spaanse Taal en Cultuur) actie om Esono vrij te krijgen. Collega Edwin Koopman zocht haar op. Deze week werd bekend dat Ramón Esono Ebalé dewinnaar is van de ’2017 Courage in Cartooning Award.’

Saudi-Arabië wil van extremisme af

vanaf 00:15:50

Saudi-Arabië, decennialang de sponsor van extremistische-islamitische opvattingen, gooit het roer om. De ambitieuze kroonprins Mohammed bin Salman neemt een revolutionaire stap. Een comité van geleerden gaat de Hadith tegen het licht houden: duizenden uitspraken van de islamitische profeet Mohammed. Die religieus zeer belangrijke overleveringen moeten worden ontdaan van geweldverheerlijking en haatzaaierij. Midden-Oosten-deskundige en VRT-journalist Majd Khalifeh heeft zelf in Saudi-Arabië gewoond en noemt het een belangrijke stap in de goede richting.