Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Milieuactiviste Marina Silva; Ambitieuze kroonprins Saudie-Arabië

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Mugabe maakt weg vrij voor dynastie in Zimbabwe

vanaf 00:00:59

Met zijn 93 jaar is het de vraag hoe lang Robert Mugabe nog aan het hoofd staat in Zimbabwe. De stokoude dictator valt geregeld in slaap tijdens ceremonies, al zeggen zijn naasten dat hij slechts zijn ogen even rust gunt. Toch geeft hij zijn macht niet uit handen. Sterker nog; hij lijkt zijn grip op het land juist te verstevigen. Zo ontsloeg Mugabe vandaag zijn vicepresident, waarmee hij mogelijk zint op een Mugabe-dynastie. Hugo Knoppert van Zimbabwe-watch legt uit. (AFP PHOTO / ZINYANGE AUNTONY)

Milieuactiviste Marina Silva

vanaf 00:07:22

Het behoud van het Amazonewoud is het stokpaardje van de Braziliaanse milieuactiviste Marina Silva. Volgend jaar wordt ze gezien als een belangrijke kanshebber bij de presidentsverkiezingen. Dat wil zeggen: als ze eindelijk bekend maakt dat zij zich kandidaat stelt. Want de Brazilianen zijn de heersende corrupte politieke elite méér dan zat. En Marina Silva gaat prat op haar corruptievrije én groene imago. Maar wie is deze activiste en wat kan ze Brazilië brengen? Collega Katy Sherriff spreekt met haar in de Balie in Amsterdam.

De Saudische kroonprins verstevigt zijn machtspositie

vanaf 00:15:41

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman verstevigt zijn machtspositie en schakelt een flink aantal concurrenten uit. De arrestatiegolf van afgelopen weekend verbaast vriend en vijand. Maar liefst elf prominente prinsen en tientallen (oud-) bewindvoerders zijn op verdenking van corruptie achter slot en grendel verdwenen. Critici verdenken de 32-jarige Bin Salman van een verkapte coup om alle macht in het koninkrijk naar zich toe te trekken. Een zeer opmerkelijke ontwikkeling in een land dat tot nu toe als een soort familiebedrijf werd gerund. Aan arabist Leo Kwarten daarom de vraag of de ambitieuze troonopvolger hiermee zijn hand niet overspeelt.(foto: AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE)

advertentie