Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Ontknoping zaak Julio Poch - Vluchtelingen Manus - Ongehoorzame Verhalen Argentinië

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Voetbal - Europa League, Lazio Roma-Vitesse. Verslaggever is Andy Houtkamp

vanaf PT-4M-38S

Vluchtelingen in de val op Manus

vanaf 00:01:36

Met veel geweld probeert de politie in Papoea-Nieuw-Guinea het Australische vluchtelingenkamp op Manus te ontruimen. Het omstreden detentiecentrum werd vorige maand al officieel gesloten, maar zo’n 400 vluchtelingen willen niet weg. Ze vrezen voor hun veiligheid in het vervangende opvangkamp dat door Papoea-Nieuw-Guinea werd gebouwd. Patrick van Berlo, verbonden aan de Universiteit Leiden, doet onderzoek naar de Australische vluchtelingenaanpak en is net terug uit het land. Foto: Behrouz Boochani.

Ongehoorzame verhalen uit Argentinië

vanaf 00:10:34

De wet willen veranderen zodat je je eigen vader kunt aanklagen. Dat wil Argentijn Pablo Verna. Hij is een van de leden van Ongehoorzame Verhalen: een lotgenotengroep van volwassen kinderen van oorlogsmisdadigers. Bij het Argentijnse Congres dienden zij eerder deze maand een verzoek in tot wetswijziging. Ze willen kunnen getuigen tegen hun ouders die mensenrechten schonden tijdens de dictatuur. We bellen met Pablo Verna in Buenos Aires. Foto: AFP.

Ontknoping zaak Julio Poch

vanaf 00:13:41

Het uur van de waarheid nadert voor Julio Poch. De Nederlands-Argentijnse piloot werd in 2009 in Spanje opgepakt en uitgeleverd aan Argentinië op verdenking van deelname aan de Vuile Oorlog in Argentinië in de jaren '70.Na ruim acht jaar voorarrest zal hij eindelijk horen of hij wordt veroordeeld wegens het in zee gooien van politieke gevangenen. NRC-journalist Marcel Haenen hield zich vanaf de eerste dag met die zaak bezig.(foto: Niels Wenstedt /ANP)