Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Vluchten uit Venezuela ; IDFA: Gouden Dageraad Meisjes ; Broek omlaag in de open lucht

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Vluchten uit Venezuela

vanaf 00:00:59

In het holst van de nacht vluchtte ze met een bootje Venezuela uit naar Aruba. Onder haar arm de stapels belastend materiaal tegen president Nicolas Maduro. Gisteren droeg ze haar gesmokkelde dossiers over aan het Internationaal Strafhof in Den Haag: Luisa Ortega, de Venezolaanse hoofdaanklager in ballingschap zaagt aan de poten van het regime. Edwin Koopman sprak met haar.

Broek omlaag in de open lucht

vanaf 00:08:33

In India doen maar liefst 564 miljoen mensen hun behoefte in de open lucht. De Indiase premier Narendra Modi is al jaren bezig met zijn campagne Clean India. In elk huis een wc, dat betekent dat er miljoenen extra toiletten moeten komen. En even in het veld of langs de weg de broek naar beneden, dat moet afgelopen zijn. In de studio Ingeborg Krukkert, sanitatie-specialist Azië bij de IRC.

IDFA: Gouden Dageraad Meisjes

vanaf 00:15:23

Wat is er toch met Griekenland gebeurd? De Noorse filmmaker Håvard Bustnes vraagt het zich hardop af in het begin van zijn documentaire Golden Dawn Girls die zondag in première gaat op het IDFA. Het land dat hij kent van zonnige strandvakanties werd de afgelopen jaren overschaduwd door de opkomst van de extreemrechtse politieke partij Gouden Dageraad. Terwijl een belangrijk deel van de partijleden inmiddels wordt vervolgd door justitie, zetten een dochter,een echtgenote en een moeder het xenofobe gedachtegoed voort. De Griekse Dimitris Pavlopoulos, socioloog verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, bekeek alvast de spraakmakende film.