Bureau Buitenland

16 oktober 2014

Bureau Buitenland

16 oktober 2014

Oorlogsverhaal van Phil Klay

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Boots on the ground

vanaf 00:04:10

“Het bewapenen van opstandelingen waar dan ook ter wereld heeft voor de CIA zelden gewerkt.” Aldus een geheim CIA-rapport dat in handen is van de New York Times. Zonder Amerikaanse troepen op de grond is succes dus allesbehalve gegarandeerd, zo meldde de krant vanmorgen.Relevante informatie. Zeker nu de internationale roep om grondtroepen in de strijd tegen IS toeneemt. Want zijn we niet van plan het Iraakse leger te trainen om het op te nemen tegen IS? We spreken over het trainen van grondtroepen en de effectiviteit daarvan met defensiespecialist bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies, Peter Wijninga.

Haperende Economie

vanaf 00:10:45

De financiële markten zijn onrustig en vandaag zijn de beurzen weer onderuit gegaan. Staan we aan de vooravond van een nieuwe crash, of was de vorige crisis nog niet voorbij? En hoe zit het met de economie van de eurozone, nu Duitsland slechter gaat en de begroting van Frankrijk niet wil deugen? In Bureau Buitenland Robin Fransman van Holland Financial Centre.

Oorlogsverhaal van Phil Klay

vanaf 00:21:29

Ex-marinier Phil Klay schreef een van de beste boeken over de oorlog in Irak, die met de inval in 2003 begon.  In zijn fictie-bundel ‘Redeployment’ die in het Nederlands is uitgegeven onder de titel Oorlogsverhalen, neemt hij de lezer mee naar de verschrikkingen die soldaten meemaken in Irak, maar ook naar de eenzaamheid en het verloren bestaan van de militair die terugkeert. Rik Delhaas bewerkte het verhaal ‘Geld als Wapensysteem’ voor de radio. Het gaat over een opbouwteam, een EPRT, een speciale militaire eenheid die helpt bij de wederopbouw in Irak. Teams die Nederland ook in Afghanistan had opereren voor wederopbouwprojecten.

Seksuele voorlichting in Bangladesh

vanaf 00:37:00

Bangladesh heeft grote problemen als het gaat om seksualiteit en ongelijkwaardigheid van vrouwen. Seksueel- en huiselijk geweld, ongewenste zwangerschappen en uithuwelijkingen zijn aan de orde van de dag. De Radboud Universiteit in Nijmegen ontving een week lang twintig experts uit Bangladesh om kennis uit te wisselen over seksuele problematiek. Els Rommes is projectleider en universitair docent aan de Radboud Universiteit.

De Obama van Indonesie

vanaf 00:44:50

Hij is heel populair en geldt als iemand ‘van het volk’. De burgers die op hem gestemd hebben rekenen erop dat hij - net als Obama in 2008 - verandering brengt. Dat hij het opneemt tegen de oude elite uit het Suharto tijdperk. Maandag 20 oktober wordt Jokowi geinstalleerd als nieuwe president van Indonesië. Maar wat wordt zijn slagkracht nu hij in het parlement niet kan beschikken over een meerderheid? ​Een gesprek met Gerry van Klinken, bijzonder hoogleraar Sociale en Economische Geschiedenis van Zuidoost-Azië.

advertentie