Bureau Buitenland

15 oktober 2014

Bureau Buitenland

15 oktober 2014

Turkije/Koerden; Scheepsrampvluchtelingen; Slachtoffers Burgeroorlog Peru; Kenia

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wordt Turkije in de strijd meegezogen?

vanaf 00:03:53

Na twee jaar wapenstilstand heeft de Turkse luchtmacht aanvallen uitgevoerd op doelen van de verboden Koerdische guerrillabeweging PKK. En bij Kobane blijft de grens gesloten en worden de omsingelde Koerden niet gesteund. Met de toegenomen spanningen tussen de Turken en Koerden lijkt de internationale strijd tegen IS gecompliceerder te worden. Breidt het conflict zich nu ook uit naar NAVO-partner Turkije zelf?Daarover te gast hoogleraar Turkse talen en Culturen Erik-Jan Zürcher en freelance journalist en filmmaker Halil Özpamuk.

Het verhaal van schipbreukelinge Doaa

vanaf 00:17:49

Het wordt de meest dodelijke scheepsramp met migranten tot nu toe genoemd. Begin september werd een paar honderd mijl uit de kust van Malta een schip met ongeveer 500 vluchtelingen geramd door een ander schip. De daders zijn nooit opgepakt, maar de gevolgen waren dramatisch.Niet meer dan 10 overlevenden werden opgepikt en kwamen terecht in Italie, Malta en Griekenland.Een van hen is de 19-jarige Doaa Al Zamel¸ die haar verloofde verloor bij de ramp. Deze Syrische vrouw werd opgevangen door een Egyptische familie in de stad Chania op Kreta. Correspondent Conny Keessen zocht Doaa op en sprak met een getuige van een moordpartij op zee.

In de naam van slachtoffers

vanaf 00:27:12

Slachtoffers van burgeroorlogen, dictaturen en natuurgeweld worden vaak eenzijdig afgeschilderd. Dat stelt Mijke de Waardt in haar proefschrift dat ze vorige week verdedigde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze deed twintig maanden lang veldwerk in Peru, waarvan ze tien maanden meedraaide met een vrijwilligersorganisatie van slachtoffers.  De oorlog tegen ‘Lichtend Pad’ duurde tot 2000 en eiste naar schatting 25.000 levens. De Waardt kwam tot de conclusie dat de slachtoffers door heel veel organisaties vertegenwoordigd worden, maar dat er alleen naar het verleden wordt gekeken. „Terwijl zij juist ook een stem over hun toekomst zouden moeten hebben”.

De Japanse soldaat

vanaf 00:38:15

Het Belgische kinderboek “De Kleine Soldaat”, werd in 2009 in het Japans vertaald. Maar in juli van dit jaar kwam de vraag naar het prentenboek in een stroomversnelling. Auteur Paul Verrept in Bellen met de Wereld over hoe dat gekomen is.

Gesprek ambassadeur Kenia

vanaf 00:42:33

Een gesprek met Joost Reintjes, de Nederlandse ambassadeur in Kenia.

advertentie