Bureau Buitenland

22 oktober 2014

Bureau Buitenland

22 oktober 2014

Oekraïne; Iraans vluchtelingen verhaal; Energie en geopolitiek; Ebola in Ivoorkust

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Schietpartij Canada

vanaf 00:05:32

De laatste ontwikkelingen over de aanslag in Canada. Met NRC correspondent Frank Kuin en Bibi van Ginkel van Clingendael.

Pro-Oekraïense strijdkrachten

vanaf 00:17:10

Standrechtelijke executies , inzet van clusterbommen en nauwkeurige raketten op bevolkte gebieden. Human Right Watch en Amnesty International komen met flinke kritiek in twee tegelijkertijd uitgegeven rapporten op de Pro-Oekraïense strijdkrachten. Pikant detail: op dezelfde dag van publicatie vraagt Kiev 2 miljard aan extra bij de EU leningen . Maar mag een mag een land dat oorlogsmisdaden begaat wel miljardensteun ontvangen van de Europese Unie?Bureau Buitenland spreekt met NRC-redacteur Hubert Smeets hierover.

Bizar vluchtverhaal van voormalige oppositiestrijders

vanaf 00:27:45

Een  VN-vluchtelingenstatus krijgen en dan toch nog  jaren lang in een Amerikaanse interneringskamp vastzitten. Dit bizarre vluchtverhaal van tweehonderd Iraniërs is nu nauwkeurig gedocumenteerd aan de hand van uitgebreide getuigenverklaringen. Hoogleraar Internationaal Vluchtelingenrecht  Marjoleine Zieck en haar collega-onderzoeker Tom de Boer, beiden verbonden aan de Faculteit voor Rechtsgeleerdheid van de UvA, hebben verslaggever Abdou Bouzerda exclusieve toegang gegeven tot hun interviews met betrokkenen.

Eurobureau: energie en geopolitiek

vanaf 00:42:54

Deze week valt er in Brussel een beslissing over de toekomst van het Europese energiebeleid. De beslissing over meer of minder duurzaamheid komt, door de ontwikkelingen in Rusland en Oekraine, snel in het teken te staan van geopolitiek. Hoe afhankelijk zijn we deze winter al in onze energievoorziening van Poetin? En wat betekent deze afhankelijkheid voor de EU klimaatambities?In ons wekelijkse Eurobureau hierover Mark van Stiphout (lid van het kabinet van de Europees Commissaris voor Energie in Brussel) en Bas Eickhout (EP GroenLinks).

advertentie