Bureau Buitenland

23 december 2014

Bureau Buitenland

23 december 2014

De bouw van de Belo Monte dam in het Amazonewoud; Het jaar van Erdoğan

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Oekraïne's flirt met wit-rusland en kazachstan

vanaf 00:05:28

Oekraïne heeft vandaag een belangrijke stap gezet richting een mogelijke aansluiting bij de NAVO. Het parlement verwierp met overgrote meerderheid de 'niet-aangesloten status' van het land. De status betekende dat het land zich niet zou aansluiten bij welk militair bondgenootschap dan ook. En ondertussen voert president Porosjenko gesprekken met de leiders van Wit-Rusland en Kazachstan. Daarover een gesprek met slaviste en journaliste Laura Starink.

Machteloos protest tegen Braziliaanse dam

vanaf 00:16:33

Midden in het Amazonewoud wordt op dit moment hard gewerkt aan de Belo Montedam. Deze dam moet de op twee na grootste waterkrachtcentrale ter wereld worden. Het is op dit moment de grootste bouwput van Brazilië waar een leger van 25.000 bouwvakkers dag en nacht doorwerkt. Al jaren verzetten milieuorganisaties zich tegen de bouw, omdat zij vrezen dat de natuur en de lokale bewoners het zullen afleggen tegen de economische belangen. Correspondent Katy Sherriff reisde af naar de oevers van de Xingu rivier in het Amazone bekken, waar het leven van de dorpelingen straks drastisch verandert.

Het jaar van Erdoğan

vanaf 00:39:11

Bij zijn inauguratie als president zei hij nog dat 2014 hét jaar van de Europese Unie zou worden. Het waren pompeuze woorden van Recep Tayyip Erdoğan, maar van de belofte kwam maar weinig terecht.  2014 was voor Turkije het jaar van een voortdurende machtsstrijd met de Gülenbeweging, van afluisterpraktijken en van arrestatiegolven. Maar ook van oplaaiende conflicten aan de zuidgrens met Irak en Syrië, en de dilemma’s die dat met zich meebrengt. De keuzes van Erdoğan in binnen- en buitenland gaan ten koste van zijn relatie met de Europese Unie en de VS, maar de Turkse president zet door. Wat is er gebeurd met het land dat een decennium geleden nog werd bejubeld als de poort tussen het westen en de Islamitische wereld?Daarover in Bureau Buitenland een lang gesprek met Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en cultuur aan de Universiteit Leiden. Foto: akparti.org