Bureau Buitenland

3 februari 2015

Bureau Buitenland

3 februari 2015

Oekraïne; Cursus Noord-Koreaanse propaganda; Jordanië en IS; EU-buitenlandbeleid;

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Oekraine met Ivo Daalder en Olaf Koens

vanaf 00:07:36

De oorlog in Oost-Oekraïne breidt zich steeds verder uit. Sancties hebben Rusland duidelijk niet afgeschrikt; kunnen wapenleveranties dat wel doen? Vanuit het Witte Huis gaan stemmen op om de regering in Oekraïne wapens te leveren.Het Chicago Council on Global Affairs publiceerde gisteren een rapport waarin de VS en NAVO-lidstaten wordt opgeroepen om Oekraïne zo snel mogelijk militair bij te staan. In Bureau Buitenland Ivo Daalder, voorzitter van de Chicago Council on Global Affairs. En vanuit Kiev correspondent Olaf Koens.Foto: Flickr/ Creative Commons/K. Aksoy

Het gat in de EU buitenlandpolitiek

vanaf 00:21:49

De oorlog in Oekraïne toont op pijnlijke wijze dat de EU onvoldoende heeft nagedacht over een eenduidig beleid ten aanzien van de landen aan de oostgrens. Er was wel een ‘Oostelijk Partnerschap’ met als doel meer samenwerking met zes voormalige Sovjetstaten, maar dit is uit elkaar gevallen. Volgens Jos Boonstra van de denktank FRIDE had Europa van tevoren beter na moeten denken over de mogelijke Russische reactie op uitbreiding van de EU richting het oosten. Hoe nu verder?

Bellen met weeskind Moley uit Sierra Leone

vanaf 00:32:16

De ebola epidemie in West-Afrika lijkt op haar retour. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt van veelbelovende statistieken. Maar voor de vele wezen is het drama eigenlijk pas begonnen. Sierra-Leone alleen telt maar liefst achtduizend kinderen die hun ouders zijn kwijtgeraakt als gevolg van de dodelijke virusuitbraak. De twaalfjarige Moley is zo’n weeskind. Abdou Bouzerda belde met hem en vroeg waar Moley nu woont.

Cursus Noord-Koreaanse propaganda

vanaf 00:36:20

Kim Jong Il, de vader van de huidige dictator van Noord-Korea, liet acteurs uit Zuid-Korea ontvoeren en dwong hen te acteren in door hemzelf geregisseerde films. Dat staat in een vandaag verschenen nieuw boek over de filmgekte van Kim Jong Il. De propagandafilms van deze leider trokken de aandacht van de Australische filmmaakster Anna Broinowski. Ze slaagde erin het land binnen te komen, meldde zich bij de Noord Koreaanse filmacademie en leerde de kneepjes van het propaganda maken in de zuiverste traditie van Kim Jong-Il. Vorige week was Broinowski in Nederland voor een cursus “Maak je eigen propagandafilm”. Collega Edwin Koopman was erbij.

Geobureau: Jordanie

vanaf 00:45:34

Aan het eind van de middag verscheen de video van de verbranding van de Jordaanse piloot Muat al Kaseasbeh die eerder was neergestort met zijn F16 en gevangen was genomen door IS in een kooi zit, in brand wordt gestoken en levend verbrandend een verschrikkelijke dood sterft. Daarover een gesprek met arabist en Midden-oostenkenner Leo Kwarten en voormalig correspondente in Egypte en kenner van de regio Rena Netjes.

advertentie