Bureau Buitenland

22 januari 2015

Bureau Buitenland

22 januari 2015

Griekse verkiezingen; De bazooka van Draghi; rellen in Congo; In de rij voor eten in Venezuela; Dirk Vandewalle over Libië

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Regering Jemen gevallen

vanaf 00:05:37

De president van Jemen is afgetreden, dat melden regeringsfunctionarissen in Sanaa. Het staatshoofd wordt al twee dagen in zijn ambtswoning vastgehouden door sjiitische Houthi-rebellen.  Een gesprek met Aldrik Gierveld, de Nederlandse ambassadeur in Jemen (net geland in Nederland).

De bazooka van Draghi

vanaf 00:10:30

De ‘bazooka’ van Mario Draghi, worden de plannen van de Europese Centrale Bank genoemd. Vandaag werd het opkoopprogramma in Frankfurt, het financiële hart van Europa, gepresenteerd: tot en met tenminste september 2016 koopt de ECB elke maand voor 60 miljard aan staatsleningen op. Carsten Brzeski is econoom voor de ING Bank in Frankfurt, waar ook de Deutsche Bundesbank zetelt: hoe is daar gereageerd op de plannen van de ECB?

Eurobureau: Verkiezingen in Griekenland

vanaf 00:10:30

Zondag gaan de Grieken naar de stembus voor wat nu al de spannendste Europese verkiezingen van het jaar lijken te worden. De linkse partij Syriza voert de peilingen aan, en dat is niet voor niets: de Grieken willen af van de bezuinigingen, opgelegd door de ‘trojka’ van de Europese Unie. De grote vraag is: gaat Griekenland zijn schuld terugbetalen als Syriza de verkiezingen wint en Alexis Tsipras premier wordt? Daarover vanavond in Bureau Buitenland: Dimitris Pavlopoulos, socioloog verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Carsten Brzeski, econoom voor de ING Bank in Frankfurt.

In de rij in Venezuela

vanaf 00:26:43

In een toespraak voor de Nationale Assemblee deed de Venezolaanse president Nicolas Maduro gisteren uit de doeken hoe hij de zieltogende economie gaat redden. Maar veel Venezolanen zullen het hebben gemist; zij stonden in de rij voor de supermarkt. Al jaren zijn zaken als meel en WC-papier schaars, maar nooit eerder waren de rijen zo lang. Collega Edwin Koopman sloot aan in de rij en vroeg de mensen hoe het is om de dagen wachtend door te brengen.

Doden na rellen in Congo

vanaf 00:34:35

Bij protesten in de Democratische Republiek Congo zijn de afgelopen dagen doden gevallen. Volgens de regering zijn er vijftien mensen omgekomen, maar burgerrechtenorganisaties houden het op meer dan vijftig. De protesten begonnen nadat president Joseph Kabila aankondigde een volkstelling te willen houden. De oppositie ziet dit als een truc om de presidentsverkiezingen van 2016 uit te stellen. Eerder probeerde Kabila ook al de grondwet te wijzigen om zo een derde termijn te kunnen krijgen. De eerdere verkiezingsoverwinningen van Kabila uit 2006 en 2011 zijn omstreden. Een gesprek in Bureau Buitenland met Congo-deskundige Nadia Nsayi, verbonden aan Pax Christi Vlaanderen.

Hoe moet het nu verder met Libië?

vanaf 00:43:20

Na de val van Khadaffi in 2001 is het permanent onrustig in Libië. Het aantal milities groeit en het land kent tegenwoordig twee regeringen. De Belgische professor Dirk Vandewalle houdt zich al meer dan 40 jaar met Libië bezig. Hij is verbonden aan de Amerikaanse universiteit van Dartmouth en was na de val van Khadaffi adviseur van de Verenigde Naties inzake Libië. Vandewalle is even in Nederland, onder meer te gast bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rik Delhaas sprak met hem.

advertentie