Bureau Buitenland

5 februari 2015

Bureau Buitenland

5 februari 2015

Griekenland en de solidariteit in Europa

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Griekenland vangt bot in Berlijn

vanaf 00:05:40

Het charme-offensief van de nieuwe Griekse regering is in Duitsland niet aangeslagen. Vandaag brachten Syriza-leiders Alexis Tsipras en Yanis Varoufakis een bezoek aan Berlijn met de boodschap te willen breken met de hervormingsbeloftes van de vorige regering. Duitsland zit daar niet op te wachten, evenmin als de ECB, die de Griekse banken niets meer wil lenen. In Bureau Buitenland vanavond hoogleraar Europese Studies Paul Scheffer.

Indiaas protest tegen hindoe-onderwijs

vanaf 00:25:55

Docenten in India zijn in opstand gekomen tegen de verplichting om hindoeïstische mythologie te onderwijzen. Daarmee wil president Narendra Modi benadrukken dat hindoeïsme de enige waarheid is. Mathieu Peulen belde Gaurang Jani, docent sociologie aan de Universiteit van Gujarat en vroeg hem wat president Modi Indiase jongeren precies wil bijbrengen.

China leert bedienen

vanaf 00:30:21

Zo goed als de Chinese keuken bekend staat, zo beroerd is het gesteld met de bediening. Maar daar komt snel verandering in. Een Nederlandse ondernemer richtte in Chengdu een heuse butlerschool op. Correspondente Eefje Rammeloo ging op les.

Wit-Rusland flirt met Europa

vanaf 00:38:00

Het front van Vladimir Poetin begint barsten te vertonen, nu zijn trouwste bondgenoot, de Wit Russische president Loekasjenko, uit de EUR-Aziatische unie dreigt te stappen. Hij flirt openlijk met de EU. Maar wat moet Europa met een leider die ook wel de laatste dictator van Europa wordt genoemd?Daarover ga ik praten met journalist en Wit-Rusland kenner Franka Hummels.

Mali bloedigste VN-missie

vanaf 00:49:35

Het wordt nu al de bloedigste VN-missie ooit genoemd; de blauwhelmen in Mali moeten de veiligheid en stabiliteit in het land herstellen en daarbij kwamen al zeker 142 mensen om het leven, onder wie 33 militairen. Vorige week vielen weer drie burgerdoden bij protesten tegen de missie. We spreken erover met Fulco van Deventer, adjunct-directeur van het Haagse Human Security Collective en net terug uit Mali.