Bureau Buitenland

Israël/Iran; Azerbaidzjan; Populisme in Europa

Bureau Buitenland

Israël/Iran; Azerbaidzjan; Populisme in Europa

Israël/Iran; Mensenrechten in Azerbaidzjan; Populisme in Europa

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:04:24

Reacties uit Israel op speech Netanyahu

vanaf 00:06:18

Dagenlang is er uitgekeken naar de speech van de Israelische premier Benjamin Netanyahu voor het Amerikaanse Congres, en de manier waarop hij daarmee de Amerikaanse president Barack Obama schoffeerde. Inmiddels heeft hij gesproken en in Israel is verdeeld gereageerd. We spreken daarover met Israel-correspondent Jan Franke.

Nuclaire onderhandelingen met Iran

vanaf 00:13:22

Terwijl Benjamin Netanyahu in het Amerikaanse Congres tekeer ging tegen Iran, gingen in Zwitserland de onderhandelingen door over het gewraakte  nucleair akkoord tussen de VS en Iran. Barack Obama bevestigde vanochtend dat de afspraak minstens tien jaar zou moeten gelden, waarop Iran liet weten die eis absurd te vinden. Daarmee staan de onderhandelingen over een nucleair akkoord weer op scherp. En toen moest Netanyahu nog komen. We spreken Iran-correspondent Thomas Erdbrink over de speech en de onderhandelingen.

Repressie in Azerbeidzjan

vanaf 00:20:31

In Azerbeidzjan zitten meer dan 100 mensenrechtenactivisten, journalisten en opponenten van de president achter de tralies. De regering, die in juni de eerste Europese Spelen organiseert, duldt geen enkele tegenspraak. Ook mensenrechtenactivisten Leyla en Arif Yunus werden in 2014 opgepakt, op beschuldiging van verraad en fraude. Als voorzitter van het Instituut voor Vrede en Democratie in Azerbeidzjan riep Leyla Yunus op tot vreedzame betrekkingen met buurland Armenië en een boycot van de Europese Spelen.  Hun dochter Dinara Yunus, kwam in 2009 naar Nederland. Tessa Hoogvliet zocht haar op en maakte een reportage. Vervolgens praat presentator Chris Kijne verder met Nicole Sprokel van Amnesty International. Die organisatie komt woensdag met een rapport waarin staat dat Azerbeidzjan in een absoluut dieptepunt is beland als het gaat om vrijheid van meningsuiting.

Babysterfte in India

vanaf 00:35:52

In India sterven elk jaar 58-duizend pasgeboren baby’tjes omdat ze een bacteriële infectie hebben opgelopen die resistent is voor meerdere soorten antibiotica. Artsen en onderzoekers in India maken zich grote zorgen over de grote hygiëneproblemen in het land en het gemak waarmee antibiotica verkrijgbaar is. India is hierdoor uitgegroeid tot het epicentrum voor deze ‘superbacteriën’. Een reportage van Devi Boerema.

De invloed van populisme in Europa

vanaf 00:44:42

De Vijfsterrenbeweging in Italië, UKIP in het Verenigd Koninkrijk, het Front National in Frankrijk, Podemos in Spanje: overal boeken populistische partijen electoraal succes. Soms bescheiden, soms met grote gevolgen, zoals we begin dit jaar in Griekenland zagen. Met hun vaak anti-Europese discours worden ze door gevestigde partijen aangewezen als 'een bedreiging voor de eurozone’' Is deze alarmistische toon terecht? In het Eurobureau bespreken we de invloed van populistische partijen op het Europese politieke landschap. Dat doen we met politicoloog Cas Mudde, verbonden aan de The University of Georgia in de Verenigde Staten. Hij is nu kort op bezoek in Nederland. Foto: Pedro Ribeiro Simões (via Flickr)

advertentie