Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Film Burden of peace; TTIP verdeelt Europa; Sri-Lanka

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:04:20

Deze week nog een akkoord in Libië?

vanaf 00:05:41

We gaan naar Libië, dat sinds de val van Kadhafi in 2011 is vervallen in chaos. Een internationaal erkende regering in de oostelijke stad Tobrouk strijdt om de macht met een door islamisten gedomineerde regering in de hoofdstad Tripoli.In Marokko wordt druk onderhandeld over een akkoord tussen beide partijen. De VN-gezant in Libië, Bernardino Léon, zegt deze week nog op een doorbraak te hopen. Gaat dat lukken? We vragen het journaliste Rena Netjes.Foto: Flickr/European External Action Service

TTIP verdeelt Europa

vanaf 00:11:10

De onderhandelingen gaan met horten en stoten. Maar als het aan de Europese Raad ligt moet het er eind dit jaar toch écht van komen: TTIP, het mega-handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.Het verder samentrekken van de interne markt moet een impuls geven aan handel en investeringen tussen de twee economische supermachten. Maar de ambitieuze plannen stuiten op steeds meer weerstand. De Duitse minister van Economie, SPD-partijleider Sigmar Gabriel, gooide dit weekend de knuppel in het TTIP-hoenderhok: hij dreigt het mega-akkoord te blokkeren wanneer de sociale waarden niet voldoende worden beschermd.In ons Eurobureau bespreken we het omstreden TTIP-akkoord met Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam.

EU wil maatregelen nederzettingen Jeruzalem

vanaf 00:23:28

De situatie in Jeruzalem heeft het kookpunt bereikt van polarisatie en geweld, het ernstigste sinds het einde van de Tweede Intifada in 2005. Dat staat in een uitgelekt EU-rapport dat in ons bezit is. Het jaarlijkse verslag van de diplomatieke vertegenwoordigingen van de Europese Unie in Jeruzalem, adviseert de EU maatregelen te nemen vanwege de voortdurende bouw van nederzettingen. Rik Delhaas was in Jeruzalem en nam een kijkje in een aantal Palestijnse wijken die aan de andere kant van de veiligheidsmuur liggen maar wel onder het bestuur van Jeruzalem vallen. D66-europarlementariër Marietje Schaake reageert.

Sander Wirken en Marlies Stappers over Guatemala

vanaf 00:38:09

In het Movies that Matter Festival in Den Haag is deze week de wereldpremière te zien van de film Burden of Peace. Daarin is te zien hoe de eerste vrouwelijke hoofdaanklager uit Guatemala, Claudia Paz y Paz, het opneemt tegen corruptie en misdaad, en het voor elkaar krijgt om ex-dictator Efrain Rios Montt voor de rechter te krijgen wegens genocide.In de studio praten we over de bijzonder moedige Paz y Paz met een van de makers van de film, Sander Wirken en met Guatemalakenner Marlies Stappers van Impunity Watch.

Nieuwe verkiezingen in Sri Lanka?

vanaf 00:49:02

Het land krijgt weinig aandacht, maar ten onrechte. Tegen alle verwachtingen in werd de zittende president van Sri Lanka, Mahinda Rajapaksa, afgelopen januari bij de verkiezingen verslagen. Iemand uit zijn eigen kamp brak zich vlak voor de verkiezingen los en won. Maithripala Sirisena, de oud-minister voor volksgezondheid. Bij zijn aanstelling beloofde hij hervormingen en, nieuwe verkiezingen na 100 dagen. Die honderd dagen naderen hun einde, komen er in april echt nieuwe verkiezingen? Laat oud president Rajapaksa het er bij zitten en wat is er al zichtbaar van de hervormingen?Een gesprek met Bart Klem, Sri Lanka-kenner en verbonden aan de Universiteit van Melbourne in Australië

advertentie