Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Noord-Korea: Passie voor propaganda

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bureau Buitenland 1 april 2015

vanaf 00:02:16

IS rukt op naar Damascus

vanaf 00:03:43

Vandaag zijn strijders van Islamitische Staat opgedoken in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk, op luttele kilometers van de Syrische hoofdstad Damascus. Aan de telefoon zit Volkskrant correspondent Remco Andersen.

Propaganda uit Noord-Korea

vanaf 00:09:13

De grootste verzameling Noord-Koreaanse propagandaposters en Noord-Koreaanse politieke schilderijen ligt in Nederland. De Utrechtse postzegelhandelaar Willem van der Bijl haalde ze hoogst persoonlijk uit het Aziatische land. Tessa Hoogvliet ging bij hem langs. Vervolgens spreekt Bureau Buitenland met Harry Tupan van het Drents Museum, die van de posters een tentoonstelling maakte.

Het succes van een bootvluchteling

vanaf 00:21:23

De grenzen moeten dicht. Vluchtelingen moeten opgevangen in de eigen regio. En voor gelukszoekers is geen plek. Dat is de toon waarop we over vluchtelingen spreken. Maar tussen alle mensen die wanhopig Lampedusa proberen te bereiken zit ook onvermoed talent. Van een berooide bootvluchteling tot succesvol fotograaf. Het overkwam de jonge, uit Ivoorkust afkomstige, Mohamed Keita. Van dakloze op het Centraal Station heeft hij nu een eigen expositie in een vermaarde kunstgalerie in Rome. Correspondent Angelo van Schaik maakte een reportage over Keita.

De strijd om Jemen

vanaf 00:30:33

In Jemen wordt fel gevochten om de havenstad Aden tussen de rebellen en aanhangers van de verjaagde president Hadi. De VN heeft gewaarschuwd dat de interventie door een Arabische strijdkracht onder leiding van Saoedi Arabië ernstige gevolgen kan hebben voor het land. Een gesprek met Carool Kersten die tien jaar in Saoedi Arabië woonde en nu verbonden als docent geschiedenis van de islam en arabist aan King’s College in Londen.

Homo dating app in China

vanaf 00:41:44

De telefoon app BlueD is uitgegroeid tot de grootste dating-app ter wereld voor homo’s. 15 miljoen Chinese homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders gebruiken hem al. Reden om internationaal te gaan, en wel via Nederland.Collega Julie Blussé belde oprichter Geng Le op, en vroeg hem hoe BlueD precies werkt.

Gladde jongens zingen ´Allah akbar´

vanaf 00:45:28

Meisjes die flauwvallen in concertzalen, joelende fans, en kinderkamers vol met posters. Wat dat betreft verschillen fans van Islamitische boybands in Azie niet zoveel van fans van Justin Bieber. Toch zal je bij die laatste niet zo snel `Allah akbar´in de zaal horen. Bart Barendregt, antropoloog aan de Universiteit Leiden, doet al jaren onderzoek naar Aziatische jongeren die in de ban zijn van nasyid, een muzieksoort van gladde boybands én militante moslims.

advertentie