Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Braindrain uit Oekraïne; Crisis in Burundi; Hoe red je UNESCO-erfgoed

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:03:16

Braindrain uit Oekraïne; Crisis in Burundi; Hoe red je UNESCO-erfgoed?

Drugsdealers Indonesië geëxecuteerd

vanaf 00:04:50

In Indonesië zijn acht ter dood veroordeelde drugscriminelen geëxecuteerd, en niet negen, zoals aanvankelijk het plan was. Een Filipijnse vrouw is voorlopig gespaard. We bellen met correspondente Wilma van der Maten.Foto: Sky News

Reportage: Braindrain uit Oekraïne

vanaf 00:13:14

De economie in Oekraïne is ingestort en de aanpak van corruptie stagneert. En die twee factoren werken een braindrain in de hand. Vooral hoogopgeleide IT’ers zoeken hun toekomst liever in buurland Polen. De Nederlandse IT-ondernemer in Oekraïne Theo Schnitfink strijdt tegen de uitstroom van talent. Een reportage van onze correspondent Michiel Driebergen vanuit Oekraïne en Polen.

Geobureau: Onrust in Burundi

vanaf 00:21:36

De aanstaande verkiezingen in Burundi dreigen uit te lopen op een nieuwe burgeroorlog. Ondanks internationale druk en in strijd met de Burundese grondwet, stelt president Pierre Nkurunziza zichzelf wederom verkiesbaar voor de verkiezingen volgende maand.Het protest hiertegen op straat zwelt aan en demonstranten raken slaags met de politie, met doden en gewonden tot gevolg. Meer dan twintigduizend Burundezen zijn het Centraal-Afrikaanse land ontvlucht en de grens overgestoken naar buurlanden Rwanda, Congo en Tanzania. En ook die landen in de regio, met name Rwanda en Oost-Congo, lopen gevaar wanneer het conflict in Burundi escaleert.Het fragiele vredesakkoord van Arusha dat ruim tien jaar geleden werd gesloten loopt groot gevaar, nu het verkiezingsproces dreigt te ontsporen.Vanavond in ons Geobureau aandacht voor Burundi en de regio, met Tomas van Acker, verbonden aan de Conflict Research Group aan de Universiteit Gent, en Alies Rijper, die promoveert aan Durham University op de post-conflict veiligheidsvoorziening in Burundi. Foto: BBC World News

Reportage: Hoe red je UNESCO-erfgoed?

vanaf 00:36:16

Het redden van historisch erfgoed lijkt urgenter dan ooit met de opzettelijke vernielingen van Islamitische Staat in Syrie en Irak. UNESCO, de VN-organisatie die over de bescherming van dat werelderfgoed gaat, organiseerde de afgelopen weken een training in Nederland voor conservatoren en archeologen uit de hele wereld. Rik Delhaas woonde de laatste rampenoefening bij, samen met Martijn van Eck van UNESCO Nederland bij het fort Marken binnen in Noord-Holland.

Bellen met de wereld: Wit-Rusland

vanaf 00:42:33

We bellen naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk, waar een van de laatste onafhankelijke boekwinkels de censuur van president Alexander Lukasjenko het hoofd biedt dankzij crowdfunding. Een megaboete van omgerekend 63.000 euro leidde bijna tot het faillissement van deze prominente winkel en uitgeverij. Maar een actie op internet redde de zaak van de ondergang.Collega Edwin Koopman belde eigenaar Ihar Lohvinau en vroeg hem waarom hij eigenlijk zo’n hoge boete kreeg.

Correspondent Remco Andersen over het Midden-Oosten

vanaf 00:46:11

Bij ons in de studio zit Remco Andersen. Vanuit Beiroet doet de correspondent verslag voor de Volkskrant over de regio en reist hij regelmatig naar Syrië en Irak. In maart was hij nog in Aleppo waar hevig strijd wordt gevoerd tussen het regeringsleger en verschillende rebellengroepen.

advertentie