Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Een wandeling door het Istanbul van de genocide; Sharia in Zuid-Oost Azië; het Petrobras-schandaal

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 29 april 2015

vanaf 00:03:10

Nepal; Istanbul na de genocide; Petrobrasschandaal; Marokkaanse Syriëgangers; Sharia in Zuid-Oost Azië

Stijn Vercruysse over Nepal

vanaf 00:04:12

We spreken met Stijn Vercruysse, correspondent bij de VRT, die in Nepal probeert om de door de aardbeving getroffen stad Gorkha te bereiken.

Een wandeling door het Istanbul van na de genocide

vanaf 00:11:43

In de nacht van 24 april 1915 begon de deportatie en vernietiging van achthonderdduizend tot anderhalf miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk.De Turkse regering spreekt liever van de Armeense ‘kwestie’ dan ‘genocide’. Tot de dag van vandaag strijden Armeniërs over de hele wereld voor erkenning van de genocide op hun voorouders. Correspondent Jesper Buursink is precies een eeuw later samen met historicus en genocideonderzoeker Uğur Ümit Üngör aanwezig bij de herdenkingsceremonie rondom de Armeense genocide in Istanbul. Leidraad voor hun bezoek zijn de memoires van de intellectueel en schrijver Aram Andonian, die het geluk had de volkerenmoord te overleven. Op gedetailleerde en zelfs humoristische wijze beschrijft Andonian hoe de genocide in de nacht van 24 april 1915 begon. Een reportage over de herinnering aan een massamoord en de ontkenning ervan in het Istanbul van nu.

Het Petrobras-schandaal

vanaf 00:27:18

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, tot niet zo lang geleden het symbool voor de nieuwe welvaart in het land, zakt steeds dieper weg in een uitdijend schandaal. Het afgelopen jaar zijn tientallen politici en werknemers van het staatsbedrijf wegens corruptie gearresteerd. President Dilma Rousseff komt door deze zaak nu ook politiek in de problemen. Een gesprek met Katy Sherriff, correspondent in Brazilië en Eduard Padberg, de journalist die onthulde welke band deze enorme corruptiezaak met Nederland heeft.

Marokkaanse Syriegangers

vanaf 00:42:51

Marokko worstelt met haar jihadisten; op dit moment vechten zo'n 1500 mannen uit het koninkrijk in Syrie en Irak. Meer dan dertig procent van die strijders komt uit de geografische driehoek tussen Tanger, Tetouan en Fnideq. Niet zozeer de religie, maar de zoektocht naar een beter leven is voor mannen uit die arme streek de belangrijste reden om te vetrekken. Een reportage van Rik Goverde.

De Sharia in Zuidoost-Azie

vanaf 00:48:21

Het Islamitische strafrecht is van kracht in een aantal streng-Islamitische landen zoals Saoedi-Arabië en Iran, en in de gebieden die in handen zijn van de terreurorganisatie Islamitische Staat.Maar ook in sommige moslimlanden die door velen worden gezien als meer gematigd gaan er in toenemende mate stemmen op om de Sharia in te voeren, ook voor niet-moslims. Onder andere in Maleisië en Aceh, het noordwestelijke deel van het Indonesische eiland Sumatra. In Bureau Buitenland te gast David Kloos, historicus en antropoloog verbonden aan het Koninklijk Instituut Taal- Land- en Volkenkunde (KITLV) in Leiden, over de invoering van de Hudud, oftewel de Islamitische wetgeving, in Maleisië en Indonesië.

advertentie