Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

IS in Irak; Reportage Georgië; Thailand; TTIP:Speciaal gerechtshof voor investeerders

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:03:13

Is in Irak; Reportage uit Georgië; Thailand

IS in Irak

vanaf 00:04:32

Eergisteren wist IS de belangrijke Iraakse stad Ramadi te veroveren. Net nu het erop leek dat het Iraakse leger erin slaagde om IS steeds verder terug te dringen. Militair analist Peter Wijninga vertelt over hoe het kan dat het Iraakse leger met behulp van de westerse coalitie zo’n belangrijke stad niet wist te behouden. Ook spreken we met Laila Al-Zwaini, onderzoekster aan de universiteit Leiden. Zij ziet in het verlies van Ramadi een bevestiging dat het westerse beleid rond Irak faalt.

Speciaal TTIP-gerechtshof: ramp of zegen?

vanaf 00:20:54

De discussie loopt hoog op over 'ISDS', het zgn. Investor-state dispute settlement: de omstreden clausule over investeerdersbescherming in het EU-VS vrijhandelsverdrag TTIP. Volgens Cecilia Malmström, de EU-handelscommissaris, kan TTIP niet zonder die beruchte clausule worden gesloten. Zij oppert voor de oprichting van een zogenaamd 'ISDS-hof', waar investeerders staten kunnen aanklagen wanneer zij schade lijden door nadelig beleid. De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) nam de kwestie onder de loep en publiceerde een rapport [http://aiv-advies.nl/7rn]. Vanavond in Bureau Buitenland spreken we de voorzitter van de adviescommissie, bijzonder hoogleraar recht aan de VU Amsterdam Egbert Myjer.

Gevaarlijk spel in Georgie

vanaf 00:29:49

Hoe gevaarlijk is het spel dat Europa speelt aan haar Oostgrens? We smeden banden met ex-sovjetlanden als Oekraïne; maar wat Rusland daarvan vindt weten we inmiddels... Poetin doet er alles aan om Oekraïne te destabiliseren.Toch blijft de EU ambitieus: aanstaande donderdag start in de Letse hoofdstad Riga een speciale EU-top gewijd aan het Oostelijk Partnerschap. Ook Georgië zit daar aan tafel. De Georgiërs willen lidmaatschap van EU en NAVO, maar voelen net zo goed de hete adem van Moskou in de nek.Speelt Europa opnieuw met vuur?Een reportage vanuit Georgië van onze correspondent Tijn Sadée.

Thailand, een jaar na de coup nog steeds een junta

vanaf 00:46:01

Een jaar nadat de Thaise premier Yingluck Shinawatra werd afgezet, is ook haar paspoort ingenomen. Ze werd afgezet wegens machtsmisbruik en wordt nu vervolgd omdat ze nalatig zou zijn geweest in de manier waarop ze subsidies aan rijstboeren verstrekte. Ze mag Thailand niet verlaten in afwachting van het proces. Aanhangers van Shinawatra zeggen dat het een politiek proces is. De militaire machthebbers die een jaar geleden een coup pleegden zouden een heksenjacht zijn begonnen tegen haar familie en aanhangers. De militairen beloofden een democratische verandering te bewerkstelligen. Over de staatsgreep, een jaar na dato, een gesprek met Rogier Busser, Thailand-kenner en verbonden aan Leiden University College.

advertentie