Bureau Buitenland

2 juni 2015

Bureau Buitenland

2 juni 2015

De mara's van San Salvador; Koert Lindijer over Zuid-Soedan; moord op seculiere denkers in Bangladesh

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:03:24

Nieuwe verkiezingen Macedonie

vanaf 00:04:49

Afgelopen maand gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het bewind van premier Gruevski. Met resultaat lijkt nu. Onder leiding van Eurocommissaris Johannes Hahn is er een deal gesloten tussen de regering en de oppositie voor nieuwe verkiezingen.Balkan-correspondent Mitra Nazar legt uit.

Havenstad Libië gevallen

vanaf 00:10:30

"Nu Islamitische Staat de stad Sirte heeft ingenomen dreigt de economie van het land helemaal in te storten", zo waarschuwt de speciale VN-gezant voor Libië. De meeste olievelden van het land liggen rond deze strategische havenstad. Ondertussen probeert de VN om de verschillende fracties en strijdende partijen rond de tafel te krijgen. Tot nu toe tevergeefs, aldus Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks.

De Mara's van San Salvador

vanaf 00:21:45

Het Midden-Amerikaanse land El Salvador gaat gebukt onder een golf van geweld. Twee beruchte jeugdbendes verbraken vorig jaar een wapenstilstand, met een record aantal doden tot gevolg. De politie treedt keihard op en nu zit de bevolking tussen twee vuren. Correspondent Jan-Albert Hootsen trok naar de sloppenwijken van de hoofdstad San Salvador, die door de criminele bendes worden beheerst.

Bloggers in Bangladesh

vanaf 00:31:23

Het vrije woord in Bangladesh staat onder enorme druk. In het land circuleert een ‘hit list’ met de namen van 84 atheïstische en seculiere bloggers, die door religieuze extremisten dood worden gewenst. De afgelopen maanden zijn er drie van hen al op gruwelijke wijze met kapmessen vermoord. Dessi Damianova van Free Press Unlimited is net terug uit Bangladesh.

Zuid-Sudan met Koert Lindijer

vanaf 00:41:40

Het trekt internationaal geen grote aandacht, maar de burgeroorlog in Zuid Sudan woedt voort. In Bureau Buitenland te gast NRC-correspondent Koert Lindijer, die net in het conflictgebied is geweest.