Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Nieuws en achtergronden uit het buitenland.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:02:21

Griekenland failliet: Het front bij Mosul; EU en de het vluchtelingendrama; Machtsstrijd in Macedonië

Laatste kans voor Griekenland

vanaf 00:03:48

De bodem van de Griekse schatkist komt in zicht en om de rekeningen te kunnen betalen heeft Athene de tegoeden van de gemeenten opgeëist. Aan de door Europa verlangde hervormingen heeft Griekenland nog nauwelijks iets gedaan. Morgen praten de Europese ministers van Financiën over een nieuw hulppakket. Bureau Buitenland spreekt erover met econoom en consultant Miltiadis Gkouzouris.

Sounds of Amed, deel 3

vanaf 00:13:08

Hoe klinkt de stad waar onze correspondenten wonen en werken. Welke geluiden zijn kenmerkend en welke kleine verhalen van de standplaats halen nooit het wereldnieuws? De derde aflevering uit de stad Diyarbakir / Amed in Turkije, gemaakt door correspondent Fréderike Geerdink. Dit keer: een beladen culturele avond aan de vooravond van de herdenking dat er precies een eeuw geleden op de Armeniërs genocide werd gepleegd.

De EU en het vluchtelingendrama

vanaf 00:16:13

Meer geld naar operaties op zee en een hardere aanpak van mensensmokkelaars. Het zijn enkele van de maatregelen die de illegale migratiestromen over de Middellandse Zee moeten indammen en daarmee het aantal doden. In Brussel werd vandaag een Eurotop ingelast over het vluchtelingendrama. Over de effectiviteit van deze nieuwe aanpak spreekt Bureau Buitenland met journalist Habtom Yohannes en Leo Lucassen migratie expert en directeur onderzoek aan het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Aan het front bij Mosul

vanaf 00:31:24

De Koerdische stad Mosul is al sinds juni stevig in handen van Islamitische Staat. Maar de vraag is voor hoe lang nog. De Koerdische peshmergastrijders zijn samen met het Iraakse leger een offensief begonnen. Hans Jaap Melissen maakte een reportage rond de Koerdische posities bij Mosul.

De Benghazi Skype School

vanaf 00:42:54

In Benghazi is geen school nog open. De tweede stad van Libië is door de burgeroorlog veranderd in een chaos van geweld en anarchie. Hoe kunnen de kinderen alsnog les krijgen? De 32-jarige Haifa El Zahawi bedacht in New York, waar de Libische naar toe ging om tandarts te worden, een oplossing: lesgeven via skype. Mathieu Peulen vroeg El Zahawi naar het verhaal achter haar Benghazi Skype School.

Machtsstrijd in Macedonië

vanaf 00:47:49

Macedonië verkeert door een uit de hand gelopen afluisterschandaal in een diepe politieke crisis. Door het lekken van geheime opnames openbaarde de socialistische oppositie misstanden van de conservatieve regering, waaronder spionage en machtsmisbruik. Premier Gruevski beschuldigt de oppositie van een poging tot staatsgreep, de pers staat onder druk en de spanningen tussen de Macedoniërs en de etnische Albanezen nemen toe. Te gast in he Eurobureau is oud-diplomaat Pieter Feith, verbonden aan het Europe Institute of Peace, die net terug is uit Macedonië.

advertentie