Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Britse verkiezingen; Oud strijders van de Cubaanse revolutie; Nederlands als belastingparadijs; Mashco Prio indianenstam

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 7 mei 2015

vanaf 00:03:06

Britse verkiezingen; Oud-Cuba strijders; EU en het Nederlands belastingparadijs; Mashca Piro indianenstam

Britse verkiezingen

vanaf 00:03:11

Vanavond sluiten de stembussen in het Verenigd Koninkrijk en worden de eerste exitpolls bekend. In Bureau Buitenland een gesprek met correspondent Anne Saenen in Londen over het laatste nieuws. Arno van der Zwet, politicoloog in Schotland, over de sfeer in Schotland nu de SNP op meer dan 50 zetels afstevent. En een vooruitblik naar morgen met promovendus Niels Goet in Oxford. Wat zijn de mogelijke uitkomsten en wat betekent dat voor de regeringsvorming?

Cubaanse revolutionairen

vanaf 00:19:36

Jong, mooi en idealistisch trokken zij ten strijde tegen de dictatuur, de Cubaanse studenten die in de jaren ‘50 de revolutie ontketenden. Inmiddels zijn ze hoogbejaard, maar deze jaren waren de mooiste van hun leven. Dirk Kruijt, emeritus hoogleraar Latijns Amerika-studies aan de Universiteit van Utrecht, interviewde een kleine zeventig oud-strijders en activisten van het eerste uur. Hij drong door tot de toenmalige subtop van het verzet en kreeg een uniek kijkje achter de schermen, verteld door de mensen die er zelf bij waren.Dirk Kruijt spreekt hierover in Bureau Buitenland. Edwin Koopman van Bureau Buitenland maakte hierover ook een documentaire in Het Spoor Terug voor OVT, uitzending zondag 10 mei om 11.30uur.

Sounds of Amed deel 4

vanaf 00:31:40

Hoe klinkt de stad waar onze correspondenten wonen en werken. Welke geluiden zijn kenmerkend en welke kleine verhalen van de standplaats halen nooit het wereldnieuws? De vierde aflevering van deze rubriek, vanuit de stad Diyarbakir / Amed in Turkije, gemaakt door correspondent Frederike Geerdink.

Nederland belastingparadijs

vanaf 00:33:48

De recente LuxLeaks-onthullingen, over hoe bedrijven in Europa op grote schaal belasting ontwijken, hebben de zaken op scherp gezet: het Europese Parlement wil nu définitief een eind maken aan deze praktijken.Een speciale commissie start inspecties in landen waar overheden belastingdeals sluiten met multinationals – en Nederland is één van de hoofdverdachten. 29 mei aanstaande komt het Brusselse team voor inspectie in Den Haag, maar de kritiek van andere landen uit de EU op de rol van Nederland zwelt aan. Correspondent Tijn Sadée doet verslag.

De Mashco Piro in Peru

vanaf 00:45:34

De Mashco Piro zijn indianen die zeer geïsoleerd in het Amazone-woud in Peru leven. Deze stam heeft in het verleden nauwelijks contact gehad met de buitenwereld. Maar nu is er in een dorpje een inwoner door Mashco Piro met pijl en boog om het leven gebracht.De Peruaanse justitie gaat onderzoek doen naar de toedracht. Steeds vaker komen de indianen het woud uit omdat hun leefgebied onder druk staat. Filmmaker Adelheid Kapteijn reisde in een bootje de Amazone af naar het dorp waar de indianen al een paar keer uit het woud zijn gekomen.

advertentie