Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Haperend bedrijfsleven in Griekenland; Onrust in Macedonië; VN missie Mali

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 14 mei 2015

vanaf 00:03:49

Staatsgreep Burundi; Grieks bedrijfsleven; Winnaar Lira Correspondentprijs; Macedonië; VN missie Mali, Zonnepanelen in Papua

Staatsgreep Burundi

vanaf 00:04:47

Na de couppoging van gisteren werd er vandaag hevig gevochten in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Radio- en TV-stations zijn in brand gestoken en het is onduidelijk waar president Nkurunziza zich bevindt. Nu de geweren zwijgen blijft er veel onduidelijk. Wie komt er aan de macht? Johan Deflander vanuit Burundi.

Het Griekse bedrijfsleven in crisis

vanaf 00:12:15

De bodem van de Griekse schatkist is bijna bereikt. Met moeite werd deze week 750 miljoen euro bij elkaar geschraapt om aan het IMF te betalen. De verwachte groei van de Griekse economie werd drastisch naar beneden bijgesteld van de verwachte 2,5 procent naar 0.5 procent. Dit vanwege het uitblijven van een oplossing van de problemen tussen de Griekse regering en de andere Europese landen. De enigen die uiteindelijk echt voor groei kunnen zorgen zijn de Griekse ondernemingen. Rik Delhaas neemt met correspondent Bruno Tersago een kijkje bij een aantal bedrijven in Athene.

Uitslag Lira Correspondentenprijs 2015

vanaf 00:24:22

Live in Bureau Buitenland: de bekendmaking van de winnaar van de Lira Correspondentenprijs 2015. Juryvoorziter, journaliste en voormalig Duitsland-corespondent van het NOS-journaal, Margriet Brandsma maakt vanavond in Bureau Buitenland de winnaar van de Lira Correspondentprijs 2015 – de prijs voor de beste freelance buitenlandcorrespondent van 2014 – bekend.De genomineerden zijn:Remco Andersen, standplaats Beiroet (de Volkskrant / Elsevier / De Morgen / BNR)Caroline de Gruyter, standplaats Wenen (NRC Handelsblad)Marijn Kruk, div. plaatsen Noord-Afrika (Trouw / De Groene Amsterdammer)Guus Valk, standplaats Washington (NRC Handelsblad)Fred de Vries, standplaats Zuid-Afrika (De Groene Amsterdammer / Knack)Een gesprek met de winnaar.

Onrust in Mali

vanaf 00:30:18

Nog eens twintig mensen mensen kwamen deze week om het leven bij een aanslag op een militair convooi in Mali. Het is de zoveelste aanslag tijdens een VN-missie die al de bloedigste VN-missie uit de geschiedenis genoemd wordt. En dat terwijl morgen in Algiers een vredesovereenkomst getekend gaat worden tussen alle betrokken en strijdende partijen. Althans dat staat op de agenda. Gaat er daadwerkelijk getekend worden? En wordt het dan rustig in Mali? Of zullen ontevreden partijen hun eigen plan trekken in het noorden? Een gesprek daarover met Sahel specialist Sergei Boeke, onderzoeker aan het Centrum voor Terrorisme en Contra-Terrorisme in Den Haag.

Macedonië op Drift

vanaf 00:41:15

Macedonië maakt zich op voor een massaal protest tegen premier Nikola Gruevski, aanstaande zondag. Zijn regering ligt onder vuur wegens corruptie en machtsmisbruik. Ook twijfelen velen aan de motieven voor het politiegeweld tegen vermeende Albanese terroristen, waarbij afgelopen weekeinde 22 doden vielen. Een van de critici is Nikola Dimitrov. Hij was ambassadeur voor Macedonië in Washington en Den Haag. Uit onvrede met zijn eigen regering weigerde hij vorig jaar een post als ambassadeur van Macedonië in Moskou. Nu werkt hij bij The Hague Institute for Global Justice in Den Haag. Collega Edwin Koopman zocht hem op.

Zonnepanelen in Papua

vanaf 00:50:22

Het Indonesische eiland Papua heeft sinds een paar jaar een nieuw systeem voor zonne-energie. Door de stijgende welvaart is er steeds meer vraag naar elektriciteit en het bestaande energienetwerk kon dat niet aan. Aan de wieg van dit project staat Angele Reinders van de Universiteit Twente.

advertentie