Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Afrikaanse renaissance; Angst voor de Russen in Baltische staten

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 30 april 2015

vanaf 00:04:01

Afrikaanse Renaissance, Angst in de Baltische Regio, Verkiezingen Verenigd Koninkrijk, Sounds of Amed 4.

Peter Wijninga over het AIV-rapport

vanaf 00:04:02

We spreken met Peter Wijninga, strategisch analist bij het The Hague Center for Strategic Studies, over het rapport van de Adviesraad Internationale Vraagstukken over de militaire situatie van Nederland en de veiligheid van Europa.

Verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk

vanaf 00:12:53

Precies over een week mogen de Britten naar de stembus. Terwijl de gevestigde partijen, Labour en de Conservatieven, knokken voor elke stem, is het aantal niet-stemmers de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vooral jongeren maken de gang naar de stembus niet. Dit dreigt een serieuze democratische crisis tot gevolg te hebben. Correspondent Anne Saenen ging op zoek naar de redenen waarom minder mensen hun stem uit brengen. Een reportage uit Londen.Aansluitend in de studio te gast Rene Cuperus, verbonden aan de Britse sociaaldemocratische denktank Policy Network en Bas van Schaik, voorzitter van D66 in London en kenner van de Britse politiek. Wat zal er veranderen als de traditionele machtsbastionnen, Labour en de Conservatives, naar verwachting nog maar tweederde van de stemmen halen?

Angst in de Oostzee-regio voor de Grote Buur

vanaf 00:36:13

In Noord Europese landen leidt de Russische dreiging ertoe dat men daar bezig is aan een substantiële militaire opbouw. Finland jaagt met dieptebommen op vreemde onderzeeërs in de territoriale wateren en Zweden investeert voor het eerst in ruim tien jaar weer in het leger. Ook de Baltische Staten steken veel extra geld in hun defensie, en proberen zich te verweren tegen een Russisch propaganda-offensief. In de uitzending Koen Verhelst, correspondent in Letland.

Hopen op een nieuwe Afrikaanse renaissance

vanaf 00:43:23

Burundi beleeft een onrustige week, maar het is niet het enige land in de regio waar jongeren de straat opzoeken. In buurland Congo zijn sinds het begin van dit jaar protesten waartegen met harde hand wordt opgetreden. De ogen van Afrikaanse activisten zijn gericht op Burkina Faso, waar straatprotesten een halfjaar geleden in rap tempo hebben geleid tot het aftreden van de zittende president, en waar eind dit najaar verkiezingen plaatsvinden. De hoop is gevestigd op eenzelfde scenario in andere Afrikaanse landen. Saskia Houttuin sprak met Kiza Magendane en Bouba Koné, twee jongeren van de Afrikaanse diaspora over de ontwikkelingen in hun geboortelanden Congo en Burkina Faso, en in de rest van Afrika. En in de studio praten we verder met Pauline Bax, West-Afrikacorrespondent voor Bloomberg in Accra, de hoofdstad van Ghana.

advertentie