Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Nieuws en achtergronden uit het buitenland.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 4 juni 2015

vanaf 00:04:44

G7; FIFA; Somoliland; China; Verkiezingen Mexico

G7 top in Duitsland

vanaf 00:06:05

De 7 belangrijkste wereldleiders komen deze week weer bij elkaar om de wereldproblematiek te bespreken. Deze G7-top in het Beierse plaatsje Elmau begint pas zondag, maar vandaag werd er vlakbij, in München, al flink tegen gedemonstreerd. Naar schatting 34.000 mensen gingen de straat op. In Duitsland is correspondent Judith van de Hulsbeek.

Wat de FIFA ons leert over mensenrechten

vanaf 00:10:05

Sepp Blatter mag dan zelf zijn afgetreden, omdat het corruptieschandaal te dicht in de buurt kwam, de problemen bij de FIFA zijn daarmee niet opgelost. ‘Bij de FIFA staat er momenteel namelijk niet alleen een populair tijdverdrijf op het spel. Bij de FIFA vindt een strijd plaats om het wezen van democratie – en die strijd gaat ons allemaal aan,’ schreef filosoof en jurist Jurriën Hamer op de filosofenblog Bij Nader Inzien.

Reportage Somaliland

vanaf 00:21:09

Op de ranglijst voor persvrijheid bungelt Somalië helemaal onderaan samen met landen als Syrië en Noord Korea.Vooral in het zuiden is onafhankelijke journalistiek levensgevaarlijk. Maar in het noordelijke Somaliland, een regio die zich zelfstandig heeft verklaard maar niet wordt erkend, is er steun vanuit Nederland. Egbert Hermsen ging er op bezoek met de vraag hoe je onder hele moeilijke omstandigheden toch een vrije pers kunt opbouwen.

Buitenlandpanel: China

vanaf 00:29:47

In China wordt al dagenlang gezocht naar 370 vermisten van de scheepsramp op de Jangtse-rivier. Er wordt openlijk gerouwd én geklaagd over het gebrek aan informatie door familieleden van slachtoffers. Over de gebeurtenis van 4 juni 1989 wordt echter gezwegen. Het is vandaag 26 jaar geleden dat de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede plaatsvond in Peking. Over het steeds verder indammen van vrijheden in China en de band met Rusland een buitenlandpanel met: sinoloog en ondernemer Henk Schulte Nordholt en Frank Pieke, hoogleraar Moderne China Studies aan de Universiteit Leiden.

Sounds of Lviv deel 2

vanaf 00:45:39

Sounds of Lviv, deel 2 van onze correspondent Michiel Driebergen.

Verkiezingen Mexico

vanaf 00:48:02

In Mexico is deze week de derde politicus doodgeschoten die kandidaat stond voor de Congresverkiezingen van komende zondag. Geweld en de oorlog tegen de drugskartels tekenen de campagnes van de afgelopen maanden. Na drie jaar regeren is president Enrique Pena Nieto er niet in geslaagd de controle over zijn land terug te krijgen. We spreken hierover met Wil Pansters, hoogleraar Mexico-Studies aan de Universiteit van Groningen

advertentie