Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Boze bejaarden in Barcelona; Jack ma en Alibaba; Eén Europees asielbeleid

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 11 juni 2015

vanaf 00:04:23

Een jaar Al-Sisi; Boze ouderen in Barcelona; Klimaatbeleid; Jack ma en Alibaba

Een jaar Al-Sisi

vanaf 00:05:44

De Egyptische president al-Sisi draagt allang geen militaire uniform meer. Maar één jaar na zijn beëdiging is de repressie alleen maar toegenomen. Amnesty International spreekt van een dieptepunt. Sisi zelf wijst naar het gevaar van extremistische islamisten. Gisteren was het bijvoorbeeld weer raak met de aanslag in Luxor. Maar het zijn niet alleen religieuze militanten die naar de wapens grijpen. Vanuit Egypte correspondent Dirk Wanrooij, die vanaf het eerste moment van hoop op de Tahrir-plein de ontwikkelingen in het land volgt.

Boze bejaarden in Barcelona

vanaf 00:13:38

Tijdens de dictatuur van Franco gingen ze de straat op om te strijden voor democratie in Spanje. En nu, bijna een halve eeuw later en flink op leeftijd, komen ze opnieuw in actie. De iaioflautas, de beweging van verontwaardigde bejaarden, vindt dat de kwaliteit van de Spaanse democratie ernstig bedreigd wordt. En dus protesteert deze groep ouderen tegen de afbraak van de publieke voorzieningen, tegen de almacht van de financiële sector en tegen corruptie.Spanje-correspondent Lex Rietman ging met de strijdbare oudjes mee en maakte een reportage over een originele vorm van protest in een van de beroemdste gebouwen van Barcelona.

De verantwoordelijke voor één Europees asielbeleid

vanaf 00:20:34

Het Europese agentschap European Asylum Support Office (EASO) op Malta heeft de taak één Europees asielbeleid te ontwikkelen. Geen simpele taak in een tijd waarin "niet in mijn achtertuin" politiek domineert. Wat doen ze eigenlijk precies? En waarom horen we hier nooit iets van? In de uitzending Robert Visser, de Nederlandse directeur van EASO.

Buitenlandpanel: op weg naar Parijs

vanaf 00:32:19

Begin deze week maakte de G7 verregaande maatregelen bekend tegen klimaatverandering. Eind deze eeuw moet de wereld van fossiele brandstoffen af zijn. Daarmee nemen de rijke landen een voorschot op de grote klimaatconferentie van de VN eind dit jaar in Parijs. Wat drijft de verschillende wereldleiders, welk land staat voor welke inzet? Of zorgen nationale belangen ervoor dat men straks in Parijs toch weer gaat dwarsliggen?

Hans Moleman over Alibaba

vanaf 00:46:01

Wie een elektrische scooter, een kanten string of een iphone-oplader zoekt, kan bij Alibaba terecht. Het Chinese bedrijf met de grootste beursgang ooit werd in een klein huis opgericht door Jack Ma in 1999. Deze voormalig leraar Engels staat nu aan het roer van een van de grootste e-commercebedrijven ter wereld.Oud Volkskrant-correspondent in China Hans Moleman schreef over Jack Ma en zijn Alibaba het boek De Rode Miljardair. Vanaf 2004 woonde Moleman in China en maakte daar de snelle opkomst van internet mee. Een internet dat door alle beperkingen steeds meer een intranet wordt. Of ook wel Chinternet…

advertentie