Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Buitenlandpanel: Wie vecht tegen wie in Oekraïne?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:04:14

Top van de Amerika's

vanaf 00:05:55

Al maanden wordt erover gespeculeerd: een historische ontmoeting tussen Barack Obama en zijn Cubaanse collega Raul Castro. Op zaterdag 10 april begon de OAS top in Panama met een stevige handdruk tussen de Cubaanse president Castro en zijn Amerikaanse collega Obama. Bij de top komen de presidenten van Noord- en Zuid-Amerika bijeen voor de Top van de Amerika’s. Maar terwijl de betrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten verbeteren, raakt de regio opnieuw verdeeld over de situatie in Venezuela. Duiding door Michiel Baud, directeur van het Centrum voor Latijns-Amerikastudies in Amsterdam.

Sounds of Amed: het huis van de dengbêj

vanaf 00:14:51

Hoe klinkt de stad waar onze correspondenten wonen en werken? Wat zijn de typische geluiden en de bijzondere dingen die zich daar afspelen, die niet het wereldnieuws halen? Vanavond in Bureau Buitenland de eerste aflevering van een serie korte audioportretten vanuit de Turkse stad Diyarbakir, die door Koerden Amed wordt genoemd. Correspondent Frederike Geerdink, die gisteren nog voor de Turkse rechtbank moest verschijnen, leeft al jaren in het politiek onrustige Amed. In deel 1 van Sounds of Amed trekt Geerdink naar het Dengbêj-huis, waar Koerdische mannen door het zingen van liederen een eeuwenoude traditie in stand houden.

Buitenlandpanel: Oekraïne vecht op meerdere fronten

vanaf 00:21:04

In het oosten van Oekraïne is het sinds het staakt-het-vuren tamelijk rustig. Of dat zo blijft, is nog maar de vraag. De spanningen rondom Marioepol nemen toe, nu pro-Russische separatisten de havenstad naderen. Ook op eigen terrein heeft Kiev moeite het land bijeen te houden. President Porosjenko wil de macht van oligarchen beperken, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Niet in de laatste plaats omdat deze superrijken hun eigen elitebataljons hebben die meevechten in het oosten van het land. En dan is er nog de dramatische val van de Oekraïnse munt, de hryvnja, die in het afgelopen jaar de helft van zijn waarde is kwijtgeraakt. Een hulppakket van het IMF moet de schade beperken, maar het herwinnen van economische slagkracht wordt nog een hele kluif: in het afgelopen jaar zijn al miljarden in rook opgegaan. Daarover in ons Buitenlandpanel een gesprek met journaliste Laura Starink, die net terug is uit Oekraïne. En met jurist Evgeni Moyakine, gespecialiseerd in private oorlogsvoering.

Deradicalisering op Franse scholen

vanaf 00:36:29

Wat doe je als je kind wordt vermoord door moslimterroristen? Je kunt verteerd raken door verdriet – maar je kunt ook in actie komen. Dat deed Latifa Ibn Ziaten. Haar zoon Imad werd in 2012 vermoord door terrorist Mohammed Merah. Die schoot in Toulouse en Montauban – uit naam van de islam – drie militairen en vier joden dood. Eén van de gedode militairen was de zoon van Latifa, die zelf Marokkaans is en moslim. Sindsdien reist Latifa scholen in alle achterstandswijken van Frankrijk af om jongeren te waarschuwen voor radicalisering, en om niet dezelfde weg als Mohamed Merah te bewandelen. Correspondent Frank Renout ging met haar mee naar een school in Créteil, een arme voorstad van Parijs.

Nasleep van de aanslag in Garissa, Kenia

vanaf 00:44:59

De Keniase overheid heeft na de aanval op de universiteit in Garissa, waarbij tenminste 152 mensen omkwamen, de tegoeden van een groot aantal Keniase en/of Somalische organisaties bevroren. Ze beschuldigt die organisaties van banden met Al-Shabab of het financieren van terrorisme. Hoe effectief is deze reactie op het bloedbad? Vanuit Nairobi correspondente Ilona Eveleens en in de studio journalist Rik Delhaas.

advertentie