Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Internationale corruptiebestrijding; Nepalese arbeiders naar Qatar; George Packer

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:02:04

Nepalese arbeiders naar Qatar; Internationale corruptiebestrijding; George Packer

Bootvluchtelingen in de Middellandse Zee

vanaf 00:03:09

Interview met Jeroen Lenaers, Europarlementariër namens het CDA, over de toenemende problematiek met bootvluchtelingen. De afgelopen maanden zijn er al honderden mensen op zee verdronken. Vandaag ook weer. Wat kan Europa doen? Foto: Matteo Penna, wikimedia commons

Nepalese gastarbeiders naar Qatar

vanaf 00:08:49

Het WK voetbal van 2022 heeft voor een bouwexplosie gezorgd in Qatar. Inmiddels weten de meeste voetbalfans ook dat de arbeiders die aan de hotels, wegen en stadions werken dat moeten doen onder hele zware omstandigheden. Ondanks dat vertrekken er nog dagelijks 1300 arbeiders uit Nepal. Een groot aantal daarvan komt in Qatar terecht. Om de voetballers en de WK-fans tegen de hitte te beschermen besloot de FIFA het toernooi naar de winter te verplaatsen. Ondertussen sterven er arbeiders door de verzengende hitte. Correspondent Devi Boerema nam een kijkje op het vliegveld van Kathmandu waar jonge Nepalezen vertrekken op weg naar Qatar. Hetzelfde vliegtuig brengt in de laadruimte doodskisten uit Qatar mee terug…En een reaktie van Jan Kooy, woordvoerder van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch

Nederlandse inzet internationale corruptiebestrijding

vanaf 00:23:18

Binnenkort neemt Saskia Stuiveling afscheid als president van de Algemene Rekenkamer. De afgelopen jaren was zij vanuit haar functie ook internationaal zeer actief, oa in het Midden-Oosten. Zo heeft de Nederlandse Rekenkamer een grote betrokkenheid met de collega’s in Irak, een van de meest corrupte landen ter wereld. Onderzoekers van de Rekenkamer in Irak zijn hun leven niet zeker. Welke hulp biedt Nederland en hoeveel effect heeft dat eigenlijk? Een interview met Saskia Stuiveling over internationale corruptiebestrijding.

Sounds of Amed deel 2

vanaf 00:34:10

Hoe klinkt de stad waar onze correspondenten wonen en werken. Welke geluiden zijn kenmerkend en welke kleine verhalen van de standplaats halen nooit het wereldnieuws? De tweede aflevering van een nieuwe rubriek, vanuit de stad Diyarbakir / Amed in Turkije, gemaakt door correspondent Frederike Geerdink.

Interview: George Packer

vanaf 00:36:41

Met 'The Unwinding, an inner history of the New America', won de Amerikaanse journalist George Packer in 2013 de National Book Award. De Ontluistering van Amerika, zoals het boek in het Nederlands heet, beschrijft het verval van een Amerika dat werd opgebouwd sinds de depressie van het interbellum, op basis van de arrangementen die onder Roosevelt hun plek vonden: het reguleren van de financiele sector, het opbouwen van de industrie en een sociaal contract waarin de vakbonden sterk waren en de gewone Amerikaan de American Dream kon leven die zei dat je met hard werken alles kon bereiken.Dat Amerika bestaat niet meer, laat Packer zien aan de hand van prachtige portretten van mensen die midden tussen de puinhopen leven: van de gesloten fabrieken tot de mensen die tijdens de hypotheekcrisis hun huis uit werden gejaagd. Hij beschijft het verval en het onstaan van een ander Amerika tussen 1978 en 2008, het jaar van de crisis. Deze week is Packer in Nederland onder meer om te spreken voor het John Adams Institute. Chris Kijne sprak vanmiddag met hem.

Jobbik de grootste oppositiepartij van Hongarije

vanaf 00:47:21

Bij tussentijdse verkiezingen in Hongarije heeft deze week een politicus van het extreem rechtse Jobbik gewonnen. Jobbik is nu de grootste oppositiepartij van Hongarije. Begint het bolwerk van premier Viktor Orban en zijn partij Fidesz scheuren te vertonen? In Brussel, bij de Europese Unie, leven over de opkomst van Jobbik grote zorgen. László Marácz, universitair docent Europese Studies aan de UvA, en zelf van Hongaarse afkomst, over Jobbik.

advertentie