Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Che Guevara in Congo; Internationale machtsstrijd in Jemen; Persvrijheid in Thailand

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:04:20

Saoedi-Arabië mengt zich in Jeminitische strijd

vanaf 00:05:45

Na daar al eerder op gezinspeeld hebben heeft Saoedi-Arabië afgelopen nacht luchtaanvallen uitgevoerd op Houthi-rebellen in buurland Jemen. Dat is op verzoek van de afgezette Jemenitische president Hadi, zo zeggen de Saoediërs. Probeert het land zo president Hadi macht bij te zetten? Of wil Saoedi-Arabië voorkomen dat in Jemen sjiitische moslims de overhand krijgen? Daarover praten wij vanavond met Jemen-deskundige Marina de Regt en Midden-Oosten specialiste Carolien Roelants.

Smartphone films uit Syrie

vanaf 00:22:14

In het door oorlog geteisterde Syrië is de smartphone film uitgegroeid tot een populair genre. Gedwongen door de omstandigheden, maar ook uit overtuiging, leggen filmmakers het dagelijks leven in de oorlog vast via hun mobiele telefoon. Dat leidde eind vorig jaar tot het eerste ‘smartphone filmfestival’. Festivalorganisator Zaher Omareen is te gast op het Movies that Matterfestival in Den Haag, waar enkele smartphonefilms worden vertoond. Een reportage van verslagggever Edwin Koopman.

Mensenhandel en persbreidel in Thailand

vanaf 00:28:10

Bij vluchtelingen op gammele bootjes denken wij meteen aan de Middellandse zee. Maar ook Thailand wordt hiermee geconfronteerd. Er is een levendige mensensmokkel van Birma, via Thailand, naar Maleisië. De vluchtelingen zijn Rohingya die in Birma worden vervolgd. Op het tropisch vakantie-eiland Phuket merken toeristen hier niet veel van, mede omdat de Thaise overheid het de pers aan alle kanten moeilijk maakt om over dit humanitaire drama te publiceren. Een reportage van Peter Meijwes.

In het spoor van Che Guevara in Congo

vanaf 00:43:02

In 1965 vertrok Che Guevara met in zijn kielzog honderd Cubaanse soldaten van Tanzania naar Congo, om daar de revolutie te verspreiden. Het project mislukte jammerlijk, maar de revolutionaire geest van Che en zijn Congolese evenknie Patrice Lumumba is nog altijd levendig in het hart van Afrika. Een halve eeuw later legt documentaire-fotograaf Jan-Joseph Stok dezelfde route als Che af, op zoek naar de sporen die de revolutionair in het Congo heeft achtergelaten. Foto: Jan-Joseph Stok

advertentie