Bureau Buitenland

Kunstsmokkel uit het kalifaat

Bureau Buitenland

Kunstsmokkel uit het kalifaat

Kunstsmokkel uit het kalifaat; Politiek in Polen; Het Hongaarse hek; Algerije

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Het hek in Hongarije

vanaf 00:01:27

De Hongaarse regering heeft vandaag bij de EU geklaagd dat ze meer geld nodig hebben om de stroom vluchtelingen op te vangen. 120 000 waren het er alleen dit jaar. Dat is ruim 4 keer zoveel als in 2013. De toestroom heeft geleid tot een grote druk op de Hongaarse opvangcentra en een opleving van xenofobie in het land. Een van de oplossingen van de huidige regering was de bouw van een groot hek langs de grens met Servië.We praten over de problematiek met correspondent Roeland Termote in Boedapest. Hij was afgelopen weekend bij het hek om een reportage te maken.Foto: Flickr, UK Department for International Development.

Eén centraal EU-asielbeleid

vanaf 00:10:27

“Er dient een Europese standaard voor opvang te komen en een standaard voor terugkeerbeleid.” Dat zijn de woorden van Angela Merkel en François Hollande na hun korte treffen gisteren. Frankrijk worstelt met migrantenstromen die het Kanaal naar het Verenigd Koninkrijk willen oversteken en Duitsland krijgt 40% van alle asielaanvragen. En zo kan het niet langer volgens de twee regeringsleiders. Ondertussen borrelt de onvrede bij de lidstaten aan de buitengrenzen van de Europese Unie.We gaan met Europa-deskundige Flora Goudappel praten over het nieuwe asielplan

Reportage: Politiek bewustzijn bij Poolse scholieren

vanaf 00:22:19

Na het aantreden van president Duda een paar weken geleden is de campagne voor de Poolse parlementsverkiezingen in oktober echt begonnen.De economie draait lekker, maar nergens lijkt de kloof tussen kiezers en politici groter dan in dit voormalige Oostblokland. De opkomst bij verkiezingen is extreem laag. De in Polen wonende Nederlandse psycholoog Fred Gijbels bedacht samen met een docente een project voor scholieren om het tij te keren. Correspondent Michiel Driebergen volgde hen.Foto: www.flickr.com, Maciej Hrynczyszyn

Kunstroof voor het kalifaat

vanaf 00:30:52

Niet alle historische kunst uit Syrie en Irak ondergaat hetzelfde lot als de tempel die dit weekeinde in het Syrische Palmyra werd verwoest. De kleinere kunstobjecten verkopen Islamistische Staat en andere groeperingen liever aan verzamelaars om de jihad te financieren. Hoe gaat dat in zijn werk? Internationaal kunstdetective Arthur Brand van kunst- en adviesbureau Artiaz krijgt regelmatig stukken aangeboden en zet soms een pseudo-koop in scene. Hij is bij ons te gast.

Scheuren in bastion Algerije

vanaf 00:42:42

In vergelijking met de chaos in sommige buurlanden staat Algerije bekend als baken van rust in Noord-Afrika. Maar is het land wel zo stabiel als het lijkt? De oliecrisis hakt er economisch hard in, de stokoude president Bouteflika is ziek en er zijn onlangs drie hoge generaals ontslagen. Begint het bastion Algerije scheurtjes te vertonen? Arabiste Nicolien Zuijdgeest over de onrust achter de schermen.

advertentie