Bureau Buitenland

Crisis en hoop in Guatemala

Bureau Buitenland

Crisis en hoop in Guatemala

Humanitaire ramp Jemen; Arabische interventiemacht in de maak; Reportage: Een 'safe haven' in Syrie; Crisis en hoop in Guatemala; Reportage: Het trauma van Nanijng; Kindsoldaten in Congo

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Humaitaire ramp Jemen

vanaf 00:03:16

We gaan eerst naar Jemen, want daar wordt de humanitaire situatie door de oorlog steeds nijpender zo melden hulporganisaties. Humanitair coördinator namens de VN in Jemen is Johannes van der Klauw in de hoofdstad Sana’a en is aan de telefoon.

Militair bondgenootschap Jemen

vanaf 00:09:47

De oorlogscampagne in Jemen onder leiding van het Saudische Koninkrijk is een testcase voor iets groters. In de maak is een permanente Arabische interventiemacht: Een militair bondgenootschap dat het hoofd moet bieden aan nieuwe dreigingen, zoals die van IS in het Midden-Oosten, en vooral het gat moet vullen dat een steeds terughoudender Amerika achterlaat in de regio. Een gesprek met Midden-Oosten -en Noord-Afrika- analist Maarten Gehem van het Haagse Studiecentrum voor Strategische Studies.(Foto: Flickr/ Richard Messenger)

Reportage vanaf Turks-Syrische grens

vanaf 00:18:19

De roep om een veilige zone in Syrië klinkt opnieuw. De Turken koesteren die wens al veel langer, maar zijn achter de schermen daarover nog in gesprek met de Amerikanen. Zo'n zone zou tegen de Turkse grens moeten liggen in gebied waar nu nog IS en andere rebellen tegen elkaar vechten. Precies aan de andere kant van de grenslijn ligt de Turkse plaats Kilis. In die stad wonen inmiddels meer Syrische vluchtelingen dan Turkse inwoners. Journalist Hans Jaap Melissen bezocht Kilis om te zien of men daar uitkijkt naar zo'n zone.(Foto: Hans Jaap Melissen)

Crisis en hoop in Guatemala

vanaf 00:31:31

Guatemala gaat komende zondag naar de stembus, maar de omstandigheden zijn verre van ideaal. Het parlement staat op het punt in te stemmen met vervolging van de president voor corruptie. Ondertussen gaan tienduizenden de straat op en eisen hervormingen in de politiek en justitie. Een van de krachten achter deze “revolutie” is de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid, in 2006 ingesteld door de Verenigde Naties. Wat doet deze commissie en wat verklaart het succes? Een gesprek met Guatemalakenner Marlies Stappers. (Foto: Flickr/hrvargas)

Reportage: Het trauma van Nanjing

vanaf 00:41:15

Morgen wordt er feest gevierd in China. Het is dan precies 70 jaar geleden dat de oorlog met Japan beëindigd werd. Een van de meest bloedige veldslagen uit die oorlog was de inname van de toenmalige hoofdstad Nanjing. Er kwamen, in de winter van 1937/1938 naar schatting driehonderdduizend Chinese soldaten en burgers op gruwelijke wijze om het leven. Correspondent Eefje Rammeloo ging naar Nanjing, om te onderzoeken hoe groot het trauma is dat de Chinezen daaraan overgehouden hebben.(Foto: Flickr/Philip Roeland)

Kindsoldaten in Congo

vanaf 00:46:37

Morgen begint in Den Haag voor het Internationaal Strafhof het proces tegen de ‘Terminator’. Dat is de bijnaam van de Congolese rebellenleider Bosco Ntaganda. Hij wordt verdacht het ronselen van kindsoldaten, moord en verkrachting in Oost-Congo. Sophie van Leeuwen was eerder dit jaar in Kivu, in Oost-Congo, en sprak jongens die zich vrijwillig aansluiten bij rebellenbewegingen. (Foto: Flickr/ Monusco)

advertentie