Bureau Buitenland

18 juni 2015

Bureau Buitenland

18 juni 2015

Nieuws en achtergronden uit het buitenland.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending

vanaf 00:04:08

Griekenland; IS in Afghanistan; Jongerencultuur in China

Griekenland

vanaf 00:05:32

Correspondent Stéphane Alonso met het laatste nieuws rond de situatie met Griekenland.

Oproer in Guetamala

vanaf 00:11:46

Het Congres van Guatemala stemt vandaag over het opheffen van de immuniteit van president Otto Perez Molina. Het staatshoofd wordt mogelijk vervolgd voor corruptie. Eerder al stapten de vice-president en twee ministers op. De afgelopen weken gingen tienduizenden mensen de straat op tegen de regering. Dit zijn revolutionaire ontwikkelingen in een land dat al tientallen jaren wordt geplaagd door corruptie en straffeloosheid. In de studio te gast is Guatemalakenner Marlies Stappers.

Sounds of Lviv 4

vanaf 00:21:05

Vanavond de vierde en laatste aflevering van onze serie 'geluidskaarten' vanuit de stad Lviv in Oekraïne. Correspondent Michiel Driebergen neemt ons mee naar de basisschool, waar jonge leerlingen poëzie declameren.Foto: Michiel Driebergen

Islamitische Staat in Afghanistan

vanaf 00:23:33

De woorden 'Islamitische Staat' zoemen steeds harder door de talrijke bergvalleien van Afghanistan. De Taliban waarschuwen IS zich niet te mengen. Wat betekent de opkomst van IS voor de verhoudingen in het land? Kan het tot de uitkomst leiden dat de soennitische Taliban misschien samen met het sjiietische Iran optrekken tegen deze nieuwe speler? Bij ons in het buitenlandpanel Iran-deskundige Marc Botenga en journalist en Afghanistankenner Bette Dam.

Het Mahanbos bedreigd in India

vanaf 00:37:36

Zeventig procent van alle Indiase elektriciteit wordt gewonnen uit kolen. Voor de winning van deze kolen worden soms hele dorpen en gemeenschappen verplaatst. Ook de natuur wordt bedreigd, zoals het oeroude Mahan bos. Samen met Greenpeace vechten dorpelingen daar voor het behoud van hun land. Ondertussen doet de Indiase overheid er alles aan om Greenpeace en de protesterende dorpelingen monddood te maken. Correspondent Devi Boerema bezocht het Mahan bos waarvan de bewoners blijven vechten voor hun rechten.

Jongeren in China

vanaf 00:44:50

Wat betekenen veranderingen in de Chinese maatschappij voor jongeren? Hoe ontwikkelt de jongere middenklasse zich? Waardoor zijn er zoveel jonge single vrouwen in China? En hoe uit zich dit alles in cultuur, bijvoorbeeld in films? Vragen waar Jeroen de Kloet, hoogleraar globalisering aan de Universiteit van Amsterdam zich mee bezig houdt.

advertentie