Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Trucks voor Soedan; Bakoe; Oekraïne en Rusland; Gaza een jaar later

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending: 25/06

vanaf 00:04:22

Militair materieel voor Soedan; Baku; Rusland en Oekraïne; Gaza een jaar later

Militair Materieel voor Bashir

vanaf 00:05:34

Een Nederlands bedrijf heeft gebruikt Duits legermateriaal aan Soedan verkocht. Ondanks een EU wapenembargo voor dat land. Dit materieel wordt door het Soedanese leger in de oorlog tegen rebellen in Zuid-Kordofan gebruikt, zo ontdekte de redactie van Bureau Buitenland. Naar aanleiding van deze kwestie heeft Duitsland nu haar exportregels aangescherpt. In de studio Rik Delhaas en Frank Slijper.

De verlaten appartementen van Baku

vanaf 00:21:05

Fotograaf Ad Nuis is al vele malen naar Azerbeidzjan gereisd en kent het land goed. Nu is hij er nogmaals, temidden van de allereerste Europese Spelen ooit. Niet voor dat sportevenement, maar om een reportage te maken over de ‘verlaten appartementen’ van hoofdstad Baku. Dat zijn de huizen van gearresteerde journalisten en dissidenten. De lege woningen waar zij leefden totdat de gevangenis wachtte.

Hernieuwd wapengekletter tussen Oost en West

vanaf 00:34:32

Over en weer worden de sancties verlengd. Het Pentagon gaat weer zware wapens stationeren in Oost-Europa en in reactie daarop komt Rusland met de mededeling nieuwe kernraketten te bouwen.Oftewel: volop conflict tussen Rusland en het Westen. Met in het midden als strijdtoneel Oekraïne. Laura Starink, slaviste en journalist, is net terug uit Oekraïne. En hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland Hans van Koningsbrugge is net terug uit Rusland.

Gaza een jaar later

vanaf 00:48:13

Een jaar na de verwoestende oorlog in Gaza liggen de ruïnes er nog bij alsof er pas gisteren een einde aan de oorlog kwam. Temidden van alle vernieling proberen de Palestijnen hun leven weer op te bouwen. Journalist Lejo Siepe is net teruggekomen uit Gaza en bij ons te gast.

advertentie