Bureau Buitenland

Nieuwe president Birma, hinder grenscontroles Europa, vergeten oorlog in Congo

Bureau Buitenland

Nieuwe president Birma, hinder grenscontroles Europa, vergeten oorlog in Congo

Nieuwe president Birma, hinder grenscontroles Europa, vergeten oorlog in Congo

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

‘Moeder Suu’ geeft macht in Birma niet uit handen

vanaf 00:00:48

Feest was het in de straten van Birma, toen Aung San Suu Kyi vorig jaar de eerste vrije verkiezingen in het land won. Maar nu blijkt dat ‘moeder Suu’, Nobelprijswinnaar en voor haar aanhangers het boegbeeld voor de democratie, door een clausule in de wet geen president wordt. Twee andere kandidaten werden vanuit haar partij NLD vandaag naar voren geschoven. Maar San Suu weigert de macht uit handen te geven, zegt Birma-correspondent Yola Verbruggen. Het boegbeeld belooft achter de schermen de touwtjes stevig vast te houden.

Wir fahr’n fahr’n fahr’n auf der Autobahn

vanaf 00:06:27

Fahr’n auf der Autobahn gaat de laatste tijd in sommige delen van de Europese Unie nogal stroef. Het vrij verkeer van goederen en personen tussen Duitsland en Oostenrijk wordt in ieder geval behoorlijk gehinderd door heringevoerde grenscontroles, bedoeld om de vluchtelingenstroom in te dammen. Wat zijn daarvan nu al de merkbare gevolgen? Een reportage van onze correspondent Michael de Werd.

Leven aan de frontlinie in Congo

vanaf 00:12:38

Het is een bijna vergeten oorlog, maar onderzoekster Judith Verweijen trok naar het Oosten van Congo voor een niet alledaagse en riskante studie over het soldatenbestaan daar. Ze raakte gefascineerd door de vrouwen aan het Congolese front, die meereizend met hun militaire echtgenoten, kiezen voor een zwaar en nomadisch bestaan in de meest onveilige delen van het land.

advertentie