Cinema Collectie 2015

Waar de ene doorbraakfilm het startschot blijkt voor een opeenvolging van creatieve successen, pakt een ander debuut verlammend uit. Cinema Collectie vertoont zes interviews met regisseurs en de films waarmee ze doorbraken.

Baz Luhrmann: Romeo + Juliet (VS, 1996)
uitgezonden op vrijdag 26 juni
2015

Luhrmann stelde zich voor hoe Shakespeare, volgens hem een ‘radicaal entertainer’, Romeo en Julia zou verfilmen. Onderkoeld komt niet voor in het handboek van de Australiër, die (weer) alles uit de kast trekt in deze film met Leonardo DiCaprio en Claire Danes (Homeland).

► bekijk hier het interview met Baz Luhrmann plus extra clips

Jacques Audiard: Un prophète (Frankrijk-Italië, 2009)
uitgezonden op vrijdag 3 juli 2015

Malik (Tahar Rahim), crimineeltje van Algerijnse afkomst, vindt zijn weg in de gevangenishiërarchie waar Corsicanen en moslims de dienst uitmaken. Even rauwe als poëtische klassieker van de man die onlangs in Cannes de Gouden Palm won met Dheepan.

►bekijk hier het interview met Jacques Audiard

Lukas Moodysson: Together (Zweden, 2000)
originele uitzending: vrijdag 10 juli 2015

Hoe ‘Together’ (Tilsammans) de bewoners van een commune in een buitenwijk van Stockholm anno 1975 werkelijk zijn, valt te bezien. Goede bedoelingen gaan hand in hand met emotionele verwaarlozing. Grimmig en grappig, typerend voor Moodyssons oeuvre dus.

►bekijk hier het interview met Lukas Moodysson

Jim Sheridan: In the Name of the Father (Ierland, 1993)
uitgezonden op vrijdag 17 juli 2015

In 1974 pleegt de IRA een aanslag op een café in Guildford, waarbij vijf mensen omkomen. Lanterfanter Gerry Conlon (bezwerende rol van Daniel Day-Lewis) wordt beschuldigd van de misdaad, al weet de politie dat hij onschuldig is. Hij wordt opgesloten, net als zijn vader, een vriend en enkele familieleden.

►bekijk hier het interview met Jim Sheridan

Thomas Vinterberg: Festen (Denemarken, 1998)
uitgezonden op vrijdag 24 juli 2015

De zestigste verjaardag van Helge Klingenfeldt wordt met de hele familie gevierd in het familiehotel. De term feestspeech krijgt een bijzondere lading wanneer zoonlief het woord neemt tijdens het diner in deze Dogma-film waarin Vinterberg een kleine bijrol heeft als taxichauffeur.

► bekijk het interview met Thomas Vinterberg

Marc Forster: Monster’s Ball (VS, 2001)
uitgezonden op vrijdag 31 juli 2015

Over de liefde als toevluchtshaven. Als Hank (Billy Bob Thornton) en Laetitia (Halle Berry) elkaar leren kennen, weten ze niet dat ze met elkaar verbonden zijn: Laetitia’s ex zit gevangen in de dodencel waar Hank bewaker is. De titel, Monster’s Ball, verwijst naar de laatste nacht van een veroordeelde voordat de doodstraf wordt voltrokken.

► bekijk het interview met Marc Foster

advertentie