meer over dit programma

Waar meestal vooral regisseurs en acteurs in de schijnwerpers staan, belicht VPRO Cinema Extra ook minder bekende vakgebieden binnen de filmindustrie. Volgens Johannes zijn aspecten zoals de soundtrack, een kostuum of het camerawerk immers onmisbaar: ‘Ik kan me een film als Once Upon a Time in the West niet voorstellen zonder de prachtige muziek van Ennio Morricone, James Bond zonder z’n perfect gesneden pakken, Atonement zonder die briljante ‘onetaker’ op het strand van Duinkerke of Birdman zonder de ingenieuze wijze waarop het is geschoten. Er zijn zoveel details, en dus vakgebieden, die van een film een perfect geheel maken. Soms direct hoor- en voelbaar, soms zonder dat je het doorhebt. Daar willen we de filmliefhebbende kijker graag in meenemen.’

nieuwste aflevering: Regie

kijk op NPO Start

In de laatste aflevering van 2022 spreekt Noa Johannes met regisseur David Lowery. De Amerikaan, die zijn films ook vaak zelf monteert en schrijft, heeft een carrière waar veel makers van dromen.

Hij maakt arthouse films, die wereldwijd in de prijzen vallen, zoals A Ghost Story en The Green Knight. En die projecten wisselt hij af met grote publieksfilms als Pete's Dragon en The Old Man and The Gun. In die film speelt Robert Redford zijn laatste grote rol als acteur. In 2023 komt de nieuwe film van Lowery uit, de familiefilm Peter Pan & Wendy.

In VPRO Cinema Extra vertelt Lowery aan de hand van drie films over zijn bijzondere carrière tot nu toe.

Als je het hebt over de ambitieuze talenten van nu, dan stuit je al gauw op de naam van regisseur Zara Dwinger. Ze imponeerde al kort na haar afstuderen aan de Filmacademie met de film Yulia & Juliet, die in Berlijn meedong naar een Kristallen Beer, Sirene en Het meisje dat vervloekt was. De jonge regisseur vertelt over de film die haar enorm inspireerde. Zij vertelt in deze aflevering over de film die haar inspireert: Morvern Callar van Lynne Ramsay.