Waar meestal vooral regisseurs en acteurs in de schijnwerpers staan, belicht VPRO Cinema Extra ook minder bekende vakgebieden binnen de filmindustrie. Volgens Johannes zijn aspecten zoals de soundtrack, een kostuum of het camerawerk immers onmisbaar: ‘Ik kan me een film als Once Upon a Time in the West niet voorstellen zonder de prachtige muziek van Ennio Morricone, James Bond zonder z’n perfect gesneden pakken, Atonement zonder die briljante ‘onetaker’ op het strand van Duinkerke of Birdman zonder de ingenieuze wijze waarop het is geschoten. Er zijn zoveel details, en dus vakgebieden, die van een film een perfect geheel maken. Soms direct hoor- en voelbaar, soms zonder dat je het doorhebt. Daar willen we de filmliefhebbende kijker graag in meenemen.’

maandelijks, rond 20.30 uur op NPO 2 Extra

aflevering 1: Cinematografie

29 augustus, 20.30 uur, NPO 2 Extra

De eerste aflevering van VPRO Cinema Extra gaat over de kunst van het filmen, oftewel cinematografie. Te gast is misschien wel de bijzonderste cameraman van dit moment: de Mexicaanse Diego García, die samenwerkte met geroemde filmmakers als Nicolas Winding Refn, Yorgos Lanthimos en Apichatpong Weerasethakul. García ontving begin dit jaar nog de Robby Müller Award, een nieuwe prijs waarmee het International Film Festival Rotterdam (IFFR) belangrijke ‘beeldmakers’ eert.

Daarnaast spreekt Johannes met de talentvolle en in 2018 afgestudeerde Casper van Oort. Op de Filmacademie schoot hij de beelden van de prijswinnende afstudeerfilm Sisters.

Om de nieuwe filmavond compleet te maken wordt na elke aflevering geput uit de uitgebreide filmbibliotheek van NPO 2 Extra. Dit keer is gekozen voor een vertoning van Boyhood (2014), het Oscarwinnende coming-of-age drama van regisseur Richard Linklater. Johannes: ‘Deze unieke film, met aansluitend de documentaire Richard Linklater: Dream is Destiny, laat goed zien wat filmmaken kan zijn. Voor én achter de camera.’

aflevering 2: Kostuumontwerp

3 oktober, 20.00 uur, NPO 2 Extra

Op de 40ste editie van het Nederlands Film Festival (NFF) wordt voor het eerst het Gouden Kalf voor beste kostuumontwerp uitgereikt. De prijs zal, geheel terecht, worden uitgereikt door een van de allerbesten in het vak: Jany Temime. Zij maakte kostuums voor de Nederlandse Oscar-winnaars Antonia en Karakter, en ze ontwierp nieuwe kleding voor beroemde personages als Harry Potter en James Bond. 

In de tweede aflevering van VPRO Cinema Extra geeft Temime een uitgebreid interview over haar werk. ‘Ik heb jaren in Nederland gewerkt en gewoond, en heb er iets Calvinistisch aan overgehouden. Mijn kostuums zijn ingetogen, sober. Maar als er een moet opvallen, dan ga ik er ook helemaal voor.’ 

Ook te gast in deze aflevering: het Nederlandse talent Nedda Nagel. Zij maakte kostuums voor onder andere Prins en Rundfunk. In gesprek met Noa Johannes vertelt zij welke filmscène haar inspireert. Aansluitend wordt de film Het stenen vlot vertoond. Dit drama uit 2002 van George Sluizer won op het NFF de speciale juryprijs. En de kostuums werden ontworpen door Jany Temime.

aflevering 3: Filmcomponisten

7 november, 20.30 uur, NPO 2 Extra

In deze aflevering spreken we met het jonge talent Annelotte Coster over de scène die haar inspireert, uit de Britse coming-of-age film Submarine. Waarin een lieflijk melodietje toch heel goed blijkt te passen bij een vervelende scène. 

En Noa Johannes spreekt met Merlijn Snitker, een van de beroemdste Nederlandse filmcomponisten. Hij schreef muziek voor onder andere Het Schnitzelparadijs, Alles is liefde, De marathon, Bankier van het verzet en de nieuwe serie Vliegende Hollanders.

Aansluitend wordt de film Publieke werken uitgezonden, van regisseur Joram Lürsen met hoofdrollen voor Jacob Derwig, Rifka Lodeizen en Gijs Scholten van Aschat. Goed voor maar liefst 10 Gouden Kalf-nominaties, waaronder één voor de muziek van Merlijn Snitker.

aflevering 4: Regie

4 december, 22.00 uur, NPO 2 Extra

Na afleveringen over cinematografie, filmmuziek en kostuumontwerp, sluiten we het eerste seizoen van VPRO Cinema Extra af met het vak waar alles samenkomt: regie.

Paula van der Oest (o.a. Zus & zo, Black Butterflies, Tonio en Lucia de B.) is hoofdgast. Zij vertelt over de hoogtepunten en belangrijkste lessen uit haar carrière tot nu toe aan de hand van haar films Moonlight, Tonio en de splinternieuwe film Love in a Bottle, een romantische komedie die zij opnam tijdens corona.

Naast regisseur is Van der Oest ook scenarioschrijver en producent. In die laatste hoedanigheid brengt zij in december De slag om de Schelde uit, een van de duurste Nederlandse speelfilms tot nu toe.

De jonge regisseur Mees Peijnenburg (Geen koningen in ons bloed & Paradise Drifters) is ook te gast in deze aflevering, en vertelt over de scène die hem inspireerde om filmmaker te worden, uit de film La haine.

Aansluitend op de aflevering wordt Geen koningen in ons bloed van Mees Peijnenburg vertoond.

afleveringen