VPRO Cinema Collectie extra

cinema collectie 2015

VPRO Cinema Collectie extra

cinema collectie 2015

Waar de ene doorbraakfilm het startschot blijkt voor een opeenvolging van creatieve successen, pakt een ander debuut verlammend uit. Cinema Collectie vertoont zes interviews met regisseurs èn de films waarmee ze doorbraken.

Exclusief voor vpro.nl:

Drie extra filmpjes uit het interview met Baz Luhrmann, als aanvulling op de televisieuitzending van vanavond waarin filmredacteur Gerhard Busch de regisseur van onder meer Romeo + Juliet spreekt. Busch heeft het met Luhrmann over zijn rol als 'creator', over de jonge Claire Danes en over de invloed van Shakespeare op zijn werk.

Welke films en interviews worden er op tv vertoond?

Baz Luhrmann: Romeo + Juliet (VS 1996)
26 juni

Luhrmann stelde zich voor hoe Shakespeare, volgens hem een ‘radicaal entertainer’, Romeo en Julia zou verfilmen. Onderkoeld komt niet voor in het handboek van de Australiër, die (weer) alles uit de kast trekt in deze film met Leonardo DiCaprio en Claire Danes (Homeland).

Jacques Audiard: Un prophète (Frankrijk-Italië 2009)
3 juli

Malik (Tahar Rahim), crimineeltje van Algerijnse afkomst, vindt zijn weg in de gevangenishiërarchie waar Corsicanen en moslims de dienst uitmaken. Even rauwe als poëtische klassieker van de man die onlangs in Cannes de Gouden Palm won met Dheepan.  

Lukas Moodysson: Together (Zweden 2000)
10 juli

Hoe ‘Together’ (Tilsammans) de bewoners van een commune in een buitenwijk van Stockholm anno 1975 werkelijk zijn, valt te bezien. Goede bedoelingen gaan hand in hand met emotionele verwaarlozing. Grimmig en grappig, typerend voor Moodyssons oeuvre dus. 

Alejandro Amenabar: Abre los ojos (Spanje 1997)
17 juli
Knappe jongen, bedreven vrouwenversierder, raakt verminkt in een auto-ongeluk. Gaan een nieuwe liefde en plastische chirurgie hem redden? Thriller met oog voor het bovennatuurlijke van de succesvolle Chileens-Spaanse regisseur, tevens componist van filmmuziek. 

Thomas Vinterberg: Festen (Denemarken 1998)
24 juli

De zestigste verjaardag van Helge Klingenfeldt wordt met de hele familie gevierd in het familiehotel. De term feestspeech krijgt een bijzondere lading wanneer zoonlief het woord neemt tijdens het diner in deze Dogma-film waarin Vinterberg een kleine bijrol heeft als taxichauffeur. 

Marc Forster: Monster’s Ball (VS 2001)
31 juli

Over de liefde als toevluchtshaven. Als Hank (Billy Bob Thornton) en Laetitia (Halle Berry) elkaar leren kennen, weten ze niet dat ze met elkaar verbonden zijn: Laetitia’s ex zit gevangen in de dodencel waar Hank bewaker is. De titel, Monster’s Ball, verwijst naar de laatste nacht van een veroordeelde voordat de doodstraf wordt voltrokken.  

advertentie