Lees hier de meest gestelde vragen over Club Lees. Staat jouw vraag er niet tussen? E-mail ons dan via clublees@vpro.nl.

Wat is Club Lees?

Club Lees is de nieuwe online leesclub van de VPRO. Het draait in Club Lees om goede verhalen, liefde voor lezen en wat er in de marges van een boek gebeurt. Club Lees leest alles: van Young Adult-fictie tot poëzie, van literaire romans tot sci-fi, van non-fictie tot een spannende thriller.

In Club Lees staat de ervaring van het lezen centraal: wat doet het met je, waarom zouden anderen een boek zeker wel (of juist helemaal niet!) moeten lezen, welke associaties en inzichten brengt een boek jou. Je krijgt maandelijks een digitaal boek (gratis) in de Club Lees-app, geannoteerd en verrijkt met content, gemaakt door de leden van Club Lees; short form content op Instagram en Tiktok; plus een maandelijkse digitale meet-up met lezers.

algemeen

De gratis Club Lees-app is te downloaden in de App Store en Google Play Store.

De online meet-ups zijn altijd tegen het einde van de leesmaand. De datum & tijd wordt aangekondigd via een pushbericht (zet die dus even aan in je telefoon-intstellingen) en de Club Lees-socials. Je kunt het ook terugvinden op https://npo3.nl/clublees

Nice! Mail ons je suggestie op clublees@vpro.nl 

In de app kun je per comment klikken op 'Rapporteer' (onder de drie puntjes rechts). Hiermee stuur je een melding naar de redactie. Wij zorgen dat ongepaste reacties verwijderd worden. Of je kunt een screenshot met toelichting mailen naar clublees@vpro.nl.

Lees hier de richtlijnen voor gedrag binnen de Club Lees-app.

notities maken

Je kunt alleen notities maken in een kleine club (in de centrale Club Lees kun je wel reageren op de notities van de vier clubleden). Je kunt op twee manieren een notitie maken in je eigen club:

1) Houd je vinger lang op de tekst. Dan verschijnt de markering en kun je een notitie maken.

2) Gebruik de markeerstift onder het ring-menu. Deze selecteert eerst de hele portie tekst op je scherm- sleep de begin-/eindmarkers om je selectie aan te passen.

Je kunt linkjes naar artikelen of YouTube gewoon in het tekstveld plakken.
Voor andere opties, gebruik deze formats:
Spotify: [spotify:https://open.spotify.com/songID]  
Foto’s en gifjes: [image:https://example.com/animation.gif]
Losse video (mp4): [video:https://example.com/video.mp4]
Losse audio (mp3): [audio:https://example.com/audio.mp3

Alle notities en gesprekken verdwijnen met het boek aan het einde van leesmaand. Als je ze wilt bewaren voor het nageslacht dan kun je het beste screenshots maken.

kleine clubs

In een kleine club kunnen maximaal 30 mensen.

Nee, dit is technisch niet mogelijk. De kleine clubs lezen hetzelfde boek als de grote Club Lees.

Iedereen kan naast de grote Club Lees in één kleine club tegelijk zitten. 

Als je al in een kleine club zit kun je geen nieuwe kleine club beginnen. Om in een nieuwe kleine club te stappen of om er zelf een te beginnen moet je je eerst afmelden van de kleine club waar je al inzit. 

Deel je oproep op socials en tag #clublees - wij zullen je oproep delen met de amazing Club Lees-achterban. Je kan ook in Club Lees' kleine clubje stappen door op deze link te klikken vpro.nl/club-lezen-is-leven (let op: deze link werkt alleen op een apparaat met de app geïnstalleerd).

Je kleine club blijft bestaan tot je hem opheft. Hij gaat dus automatisch mee naar het volgende boek.