Hoewel de uitspraak van Vance deze discussie weer heeft aangewakkerd, was hij zeker niet de eerste die dit zei. Het kattenvrouwtje gaat helemaal terug naar het oude Egypte waar er nog vol trots naar de kat werd gekeken. Katten waren voor de Egyptenaren een vorm van gezelschap met de goden, voornamelijk de God Bastet. Zij was een half vrouwelijke god, half kat. Over tijd werd het beeld verduisterd.
In de middeleeuwen veranderde het beeld en werden katten in verband gebracht met het heidendom en heksen. In die tijd werden in talloze landen vrouwen vervolgd en zelfs verbrand, omdat ze heksen zouden zijn. In die tijd werden ook de katten gezien als iets duivels. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Engelse Agnes Waterhouse en haar kat. Zij werd gezien als heks in de 16de eeuw, nadat ze toegaf dat ze haar kat had gestuurd om vee te doden. Haar kat heette Satan.
In de Victoriaanse tijd kwam de associatie tussen vrouwen en katten meer naar voren. Daar werd het beeld van eenzame vrouwen gelinkt aan de aanwezigheid van katten. Het bestaan van een huishoudster was niet compleet zonder een kat.
In de twintigste eeuw in Engeland, toen vrouwen vochten voor hun stemrecht, werden de katten nogmaals tegen hen gebruikt. De groep tegen vrouwenstemrecht maakte propaganda met cartoons van mannen, kinderen en een kat (als vervanger van een vrouw). De vrouwen maakten er een symbool van en brachten het als onofficiële mascotte naar voren, ‘Saxon the suffrage cat’ (Saxon de stemrecht kat).
Het stereotype beeld van het kattenvrouwtje blijft ondanks het verzet toch hangen. Zo blijft het terugkeren in de populaire cultuur. Neem The Simpsons, zij hebben een personage genaamd Eleanor Abernathy, ofwel the crazy cat lady. Of Dolores Umbridge, het kattenvrouwtje in Harry Potter. Je ziet haar vaak eenzaam in een kantoor vol met kattenfoto’s en -spulletjes.
Ondanks het verleden en het heden is het beeld van de kattenvrouwtjes toch veranderd. De term wordt nu geassocieerd met een jonge vrouw die een goede baan heeft. Er worden nu memes gepost door vrouwen die de humor van de naam inzien en het met trots delen: “you say ‘crazy cat lady’ like it's a bad thing”. Vrouwen blijven de term gebruiken als geuzennaam. Zo spreken vele vrouwen hun liefde voor hun katten met trots uit, zo ook Lize, Lilo en Naaz.
Met vriendelijke groet, de kattenvrouwtjes van club lees