Onderzoeker Sandra Langeslag weet hier alles van. Ze raakte door een eigen verliefdheid geïnteresseerd in de wetenschappelijke kant van de liefde. Ze ontdekte dat er nog niet veel was geschreven over de psychologie van het fenomeen. Dat is ruim twintig jaar geleden en inmiddels is ze op dit onderwerp gepromoveerd en werkt ze aan de Universiteit van Missouri – St. Louis, in de Verenigde Staten. “Er zijn steeds meer onderzoekers die de liefde als hun onderwerp kiezen. Nu zijn er bijvoorbeeld speciale congressen die gaan over allerlei vormen van liefdesonderzoek, dat was tien jaar geleden echt nog niet.”
Het romantische idee van de liefde is, dat je iemand ziet staan of lopen en direct in vuur en vlam staat. Daar horen dan teksten bij als: “Ik wist meteen dat ik met deze persoon oud wilde worden”. Als die liefdesgevoelens worden beantwoord, dan mag de vlag uit, maar als je crush je niet ziet staan, stort je wereld in. Volgens Sandra Langeslag kun je wel wat doen aan je gevoelens van verliefdheid. Hoe dat werkt, ligt in de lijn met emotieregulatie, zoals dat je niet meteen in huilen uitbarst als je lievelingstaart is uitverkocht, hoewel je dat diep van binnen misschien wel zou willen. Sandra: “We weten dat mensen hun emoties kunnen versterken en kunnen verminderen.” Ze wilde graag onderzoeken of verliefdheid ook te reguleren valt. Dat idee werd niet meteen omarmd door haar collega’s, maar na aandringen wist ze toch geld los te peuteren om onderzoek hiernaar te kunnen doen. En wat bleek: er zit een knop op verliefdheid. Geen aan- en uitknop, maar wel een dimmer.
“Als je mensen laat denken aan alle positieve aspecten van de persoon op wie ze verliefd zijn, wordt de verliefdheid sterker. Je kunt denken aan je vlam zelf, jullie relatie of jullie toekomstplannen. Dat geldt ook voor seksueel verlangen. Als je fantaseert over seks met je partner, dan krijg je ook daadwerkelijk meer zin in seks met die persoon. Dat kan behulpzaam zijn in bijvoorbeeld langere relaties.” Het werkt ook andersom, je kunt je verliefdheid temperen. Dat is fijn als je liefde onbeantwoord blijft, of als je gedumpt bent. “Als je juist de negatieve kanten van een persoon, de relatie en de toekomst samen benadrukt, neemt de verliefdheid af”, zegt dr. Langeslag. “Het nadeel hiervan is alleen, dat mensen zich daardoor ook minder fijn voelen. Maar als je dan weer dingen gaat doen die je afleiden, dan kun je dat negatieve gevoel ook weer bijstellen.”