‘Tom Joad is een ex-gevangene,’ zei mama vanuit haar bureaustoel, met haar rug naar de kast toe, ‘in The Grapes of Wrath.’
De klassieker Grapes of Wrath (1939) van Steinbeck (vertaald als De druiven van gramschap) is een verhaal waarin uithoudingsvermogen centraal staat. Het gaat over een gezin dat tijdens de Grote Depressie, een grote economische crisis in de Verenigde Staten vanaf 1929 vanuit Oklahoma vertrekt naar Californië, op zoek naar een beter leven. Naast uithoudingsvermogen speelt dit boek ook met het idee van gerechtigheid; ‘de druiven der gramschap’ zijn een vaker voorkomend metafoor. Het betekent dat God uiteindelijk zal zorgen voor gerechtigheid, of dat nou een beloning is voor degenen die lijden, of een straf voor de kwaden. Fun fact: dit is een favoriet boek van clublid Naaz.
Bij de eerste stapel boeken die mama voor me meenam zat The Old Man and the Sea. Dat vond ik zo’n deprimerend boek dat ik ‘m in de prullenbak heb gegooid.
The Old Man and the Sea (1952), of De oude man en de zee, van Ernest Hemingway gaat over een man die door zijn gelijken wordt uitgekauwd, net zoals Salomé. Het hoofdpersonage hier is een visser, die al 84 dagen geen vis meer heeft gevangen, totdat hij opeens een hele grote vis aan de haak slaat; een marlijn. Hij pronkt vervolgens met die vis op zijn boot, maar dan wordt de vis opgegeten door haaien, en is hij zijn vangst meteen weer kwijt. Wat Salomé in dit boek zou kunnen lezen is een waarschuwing om niet te pronken met haar misdaad, maar juist nederig te zijn richting de slachtoffers en hun omgeving.
‘Ik heb net De vreemdeling uit, trouwens. Ik denk dat ik het wel mooi vond, maar misschien begrijp ik het niet helemaal. Het waren mooie beelden. Vooral die van de zon.’
De vreemdeling (1942) van Albert Camus (originele titel: L’Étranger) gaat over Meursault, een onverschillige figuur die op een dag een man doodschiet. In het proces dat daarop volgt weigert hij zichzelf te verdedigen of zich aan te passen aan de maatschappij. Albert Camus was naast schrijver ook journalist en filosoof, en dit boek wordt vaak beschouwd als een illustratie van het existentialisme: een filosofische stroming die vindt dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen lot. Volgens die stroming is er geen god die bepaalt wat goed is en wat slecht, maar moet ieder individu vrije wil gebruiken om diens leven betekenis te geven. Dat idee vormt een tegenstelling met wat Salomé van haar vader leert, namelijk dat je moet meebuigen met de wil van de witte mensen, om niet teveel op te vallen.