Cuba na Castro

2. Wifi en whisky

Sinds Cubanen niet meer verplicht zijn om voor de staat te werken is bijna iedereen – al dan niet legaal – aan het ondernemen.

Yuri maakt kennis met deze voor hem nog onbekende klasse: die van de ondernemers. Hij ontmoet een enkeling die puissant rijk is en een heleboel kleine sjacheraars. Want ondernemen is nog geen sinecure in het socialistische land. Het is gebonden aan strakke en in Yuri’s ogen nogal onlogische regels.

portretten

Achter de schermen van Cuba na Castro nam Yuri ook een hele reeks foto's: voornamelijk portretten van de opvallende, bijzondere, kleurrijke en vaak zo vrolijke Cubanen die zijn pad kruisten. Een selectie van die foto's, vergezeld door Yuri's commentaar, vind je hieronder.

Gasolina

Deze man is automonteur, toen ik hem ontmoette was hij bezig een oude Russische bus te repareren. Een bijzondere omgeving op een bloedhete zondagochtend in Havana. Ik kan de geur van gasolina bij deze plek nog bijna ruiken als ik naar de foto kijk. De kleurcombinaties in dit beeld vond ik prachtig.

Wifihotspot

Dit is een wifihotspot, een plek vlakbij het park waar je kunt internetten – als je het kan betalen, in ieder geval. Het is voor mij een heel gek beeld, ik ben dat niet gewend: jonge mensen op straat met hun telefoon. In mijn tijd was er geen wifi, nergens in Cuba.

Daarnaast is het ook wel een bijzondere compositie, ik kon het niet laten om deze foto te maken. De knie die door de gebroken wand heen komt en die jongen die een shirt van The Cavaliers draagt, een van mijn favoriete basketbalteams. Heel Amerikaans en modern eigenlijk, dit staat in groot contrast met de omgeving. En dan ook nog die blik van die jongen met de sigaret. Ja, er gebeurt veel in deze foto.

Superman

Dit is een fascinerend beeld, hè? De blik van deze jongen! Nu Cubanen ineens internet hebben, zie je dat ze overal hun inspiratie vandaan halen. Deze jongen heeft bijvoorbeeld het symbool van Superman op zijn borst staan – de hero van de Amerikanen nota bene, in mijn tijd hadden wij onze eigen helden.

Er staat ook een indiaan op zijn borst, naast het teken van Superman. De symbolen in deze foto zijn zo tegenstrijdig. Maar hij vindt het waarschijnlijk gewoon cool staan. Zo heeft ook mijn oude buurjongen, Michael, ‘holiday’ op zijn lichaam getatoeëerd. Daar is ‘ie hartstikke trots op, maar hij is nog nooit op vakantie geweest. Hij denkt dat ‘holiday’ feest betekent.

Dogs of Cuba

Deze honden doen me denken aan mijn eigen eerste hond in Cuba, Bella – die helaas ook de periode especial heeft meegemaakt. Als de mensen het al moeilijk hadden, kan je je voorstellen dat de honden dit al helemaal voelden. Op een dag hebben we haar weg moeten doen omdat we haar niet meer konden voeden.

Honden in Cuba hebben een ander leven dan in Nederland. Ze dienen als waakhond en leven altijd buiten. Ze blaffen ook de hele dag (en nacht haha) naar elkaar en heel vaak zie je ze de liefde bedrijven op straat!