Wat leren Afro-Europeanen ons over het maken van een thuis? En hoe vind je de juiste balans als je twee continenten in je verenigt? De Nigeriaans-Brits-Nederlandse Ikenna Azuike (45) heeft een mooie carrière en een fijn gezin. Toch voelt hij zich ‘gespleten’. In De Afro-Europeaan reist hij langs verschillende Afrikaanse gemeenschappen in Europa op zoek naar raad. Hij bezoekt onder meer Somalische Finnen, Kaapverdische Portugezen en Congolese Belgen. Hoe hebben zij zich hier geworteld? De zesdelige serie toont Europa vanuit een zwart perspectief; een Europa zoals de meeste Europeanen haar niet eerder zagen.

meer over deze serie

De op het eerste oog succesvolle Nigeriaans-Brits-Nederlandse Ikenna Azuike voelt dat er iets mist. Hij heeft een groot talent om zich aan te passen, maar merkt dat hij een deel van zijn identiteit al die jaren verwaarloosd heeft. Vastberaden om zijn 'culturele gespletenheid' te onderzoeken en zijn thuisgevoel te vinden, gaat hij op zoek naar zijn zwarte identiteit en probeert hij het evenwicht te vinden tussen de Afrikaan en de Europeaan in zichzelf. Hij reist door Europa, verlangend naar advies van mensen die, net als hij, in Europa wonen en Afrikaanse wortels hebben. 
 
Regisseur Soraya Pol viert in deze serie de Afro-Europese gemeenschap en volgt Ikenna op zijn zingevingsexpeditie die zowel roerende ontmoetingen als zware beproevingen kent. De kijker ontdekt hoe verschillende Afro-Europeanen met vallen en opstaan een thuis maakten in Europa. Van de Somaliërs in Finland en Kaapverdianen in Portugal tot de Nigerianen in Engeland en een eeuwenoude Soedanese gemeenschap op Cyprus.

over Ikenna Azuike

Ikenna Azuike (1979) is een veelgevraagd journalist, presentator, spreker en filmmaker. Samen met zijn vrouw Mette te Velde zette hij de Strawberry Earth Foundation op, een creatief bureau dat zich inzet voor duurzaamheid en een eerlijke, groene wereld. Met zijn eigen productiebedrijf Jollof Rice Productions maakte hij onder meer de satirische nieuwsshow What’s Up Africa, dat werd uitgezonden door de BBC. Ook was hij te zien in de reisserie Planeet Nigeria (BNNVARA) en Tegenlicht: De post-racistische planeet (VPRO). 

over Soraya Pol

De Caribisch-Nederlandse Soraya Pol (1987) werkt inmiddels ruim tien jaar als researcher aan verschillende documentaires zoals Wit is ook een kleur (2016), De hokjesman (2016)Stuk (2019) en Blue Monday (2021). Als creatieve filmmaker regisseerde ze Gewoon gek (2020)De post-racistische planeet (2020), Liever kroes (2021) en Kleine baas (2023). Ook co-regisseerde ze De laatste kans (2023).

Soraya duikt in grote sociale en maatschappelijke uitdagingen en brengt op een intieme manier in beeld hoe deze op menselijk niveau invloed hebben op het dagelijks leven.