lees meer

beluister hier de afleveringen

Daan Heerma van Voss en Remy van den Brand presenteren De angstpodcast. Een vijfdelige podcastserie over angst waarin zij met wetenschappers en angstigen in gesprek gaan over wat angst nu precies is, waar de grens tussen 'normale' en 'abnormale' angsten ligt, en of angst misschien ook om te buigen is tot een positieve kracht. Met onder meer: neuropsycholoog Erik Scherder, psychiaters Nelleke Nicolai, Jan Swinkels en Gerrit Glas, medisch historicus Timo Bolt en cabaretier/acteur Pepijn Schoneveld.

Hoofdpersoon en schrijver Daan Heerma van Voss staat niet per se bekend als angstig. Van Voss is voor verscheidene kranten naar oorlogsgebieden gereisd, heeft openlijk geschreven over zijn botsingen met het autoritaire regime van China. Tóch worstelt hij al vanaf zijn kindertijd met angsten; hij heeft last van paniekaanvallen en langdurige periodes van angstigheid, al dan niet gecombineerd met depressie. Angst heerst in zijn familie, ook Daans moeder, oma en overgrootvader hadden er last van. De vraag wat toch die angst is die hem beheerst, houdt hem al zeker twintig jaar bezig. Radiomaakster Remy van den Brand heeft op haar beurt totaal geen last van angstaanvallen. Samen onderzoeken zij in deze podcast het fenomeen angst met diverse (ervarings)deskundigen en artiesten.

over Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss (1986) is historicus en schrijver. Voor zijn journalistieke werk won hij De Tegel. Zijn literaire werk werd voor verscheidene prijzen genomineerd, en vertaald in het Zweeds, Spaans, Duits en Chinees.

over Remy van den Brand

Remy van den Brand (1978) werkt als programmamaker en eindredacteur binnen de VPRO. Ze startte bij de wetenschapsrubriek Noorderlicht in het NPO Radio 1-programma De ochtenden en werkte sindsdien voor diverse radio- en tv-programma’s en podcasts, onder meer De familie Romeijn.

De Bange Mens

Wat is angst? Die vraag heeft Daan Heerma van Voss, van jongs af aan geplaagd door angsten, lang beziggehouden. Voor zijn nieuwste boek De Bange Mens ging hij – in opdracht van zijn geliefde - op zoek naar de bron van zijn angsten. Niet alleen naar zijn eigen angsten, want 'angst is de grondtoon van onze samenleving,' aldus de schrijver. 

meer over angst